Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 apr 2014 - Anul XIX, nr. 74 (5583)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Medicii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme, provocată de căpuşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Boala Lyme, o afecţiune foarte greu de diagnosticat şi tratat, apare odată cu încălzirea vremii, avertizează specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care spun că maximul de îmbolnăviri ca urmare a muşcăturilor de căpuşă se înregistrează în perioada aprilie-august. Directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu, a reamintit ieri că anul trecut şi în 2012 medicii din spitalele din judeţ s-au confruntat cu o avalanşă de pacienţi muşcaţi de căpuşe, insecte parazite care se hrănesc cu sânge şi care pot transmite boala Lyme. Conducerea DSP Suceava ar putea relua monitorizarea cazurilor care ajung în triajele unităţilor spitaliceşti chiar de la jumătatea lunii aprilie, dacă numărul de pacienţi muşaţi de căpuşe va fi mare.

 

Trei suceveni muşcaţi toamna trecută de căpuşe, depistaţi cu boală Lyme în 2014

Anul acesta, medicii suceveni au depistat cu boală Lyme trei persoane, arată evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică. Este vorba de oameni care au fost muşcaţi de căpuşe toamna trecută şi la care diagnosticul a fost confirmat de-abia la începutul lui 2014. Pacienţii sunt trei femei, prima de 25 ani, din Gălăneşti, fără ocupaţie, internată la Spitalul Municipal Rădăuţi în data de 8 ianuarie şi care spune că a fost muşcată de o căpuşă în data de 20 octombrie 2013. Al doilea caz este al unei femei de 46 ani, din Poiana Mărului, şi ea fără ocupaţie. Femeia a fost internată la o clinică din Iaşi în data de 19 decembrie 2013, după ce pe 1 octombrie a fost muşcată de o căpuşă. A treia pacientă este o femeie de 40 ani, din Vicovu de Sus, salariată, care a fost muşcată de o căpuşă în data de 20 noiembrie, iar în data de 13 ianuarie 2014 a fost internată la Spitalul Municipal Rădăuţi.

 

Cum pot fi prevenite muşcăturile de căpuşe

Pentru a evita mușcăturile de căpuşă, specialiştii DSP Suceava recomandă pentru activităţile în aer liber purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă și textură mai deasă, precum și purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare şi fără orificii sau decupaje (sandalele sunt excluse). Printre recomandări se mai numără utilizarea de DEET (dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zonele infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ, etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc.). Potrivit dr. Cătălina Zorescu, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă la locul muşcăturii apare o înroşire sau dacă se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa-numita gripă de vară.

 

Boala Lyme, o afecţiune foarte greu de diagnosticat şi tratat

Boala Lyme este foarte greu de diagnosticat şi tratat din cauza numeroaselor simptome pe care le are, specifice şi altor afecţiuni. Boala Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o afecţiune cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice. În cazurile complicate, tratamentul poate dura şi ani de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme, provocată de căpuşe.
 Vizualizări articol: 2321 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de boală Lyme, provocată de căpuşe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei