Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 ian 2014 - Anul XIX, nr. 21 (5530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La limita supravieţuirii

Aproape 200 de suceveni cu HIV/SIDA, lăsaţi de două luni fără medicamente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape 200 de suceveni cu HIV/SIDA înregistraţi în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava nu şi-au putut lua tratamentul corect de două luni, întrucât unitatea sanitară a epuizat stocurile de medicamente şi nu dispune de fonduri pentru a achiziţiona altele noi. Terapia antiretrovirală a persoanelor seropozitive ar trebui să fie asigurată gratuit de stat, însă din decembrie 2013 banii alocaţi în acest scop s-au epuizat. În lipsa tratamentului, pacienţii cu această maladie sunt condamnaţi la moarte. Avertismentul a fost lansat ieri, de preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava, Dorina Vasile, care a arătat că discontinuităţile în asigurarea medicamentelor dau ocazia virusului să acţioneze, ceea ce înseamnă că pacienţii pot dezvolta boli oportuniste.

Zilnic, zeci de suceveni cu HIV/SIDA se interesează la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă dacă se pot ridica medicamentele care-i ţin în viaţă. Sunt bolnavi din toate localităţile, dar cărora fără nici o excepţie li se solicită să revină pentru informaţii în zilele următoare, întrucât stocurile de antiretrovirale nu au fost reînnoite. Deşi disfuncţionalităţi în aprovizionare se înregistrează regulat, o situaţie de criză care să dureze atâta timp nu a mai fost semnalată din 2010, iar seropozitivii din judeţ au început să se teamă din nou pentru viaţa lor.

 

Protestele bolnavilor vor începe după data de 10 februarie

Bolnavii cu HIV/SIDA le-au dat termen autorităţilor sanitare până în 10 februarie pentru a dezamorsa criza. Dacă nu-şi vor primi medicamentele până atunci, ei ameninţă cu proteste în stradă şi cu acţiuni în instanţă.

„Problemele au început din decembrie, când medicaţia a fost asigurată parţial, doar pentru câţiva bolnavi, cărora li s-au dat unele medicamente, nu toate, ci numai cele care mai rămăseseră pe stoc. Ni s-a spus atunci că nu există fonduri care să acopere ultima lună din an. Acum, în ianuarie, ne-au comunicat că nu au venit fondurile pentru 2014. Este o bătaie de joc. La această oră, 90% dintre seropozitivi au întrerupt complet tratamentul”, a declarat ieri Dorina Vasile.

Preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Suceava a arătat că dacă fila de buget pe anul acesta care include şi banii pentru programul naţional de HIV/SIDA nu va ajunge în perioada imediat următoare, seropozitivii îşi vor cere drepturile în stradă sau în instanţă. „Vom organiza din nou marşuri de protest şi vom da în judecată autorităţile sanitare, în speţă Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Suceava”, a declarat Dorina Vasile.

 

Seropozitivii, în pericol de a fi ucişi de bolile oportuniste

În decembrie 2013, în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava se aflau 190 de persoane seropozitive, dintre care 169 urmau tratamentul cu antiretrovirale. Anul trecut, medicii au depistat 19 cazuri noi, iar 17 dintre pacienţi au acceptat să se trateze. Din aprilie 2013, de când programul de HIV/SIDA a încetat să mai fie gestionat de Casa de Asigurări de Sănătate, şi până luna trecută, peste 2,6 milioane de lei au fost alocaţi pentru terapia pacienţilor seropozitivi din judeţ. Pentru prima oară după mult timp, suma a fost suficientă pentru asigurarea tratamentului, însă din păcate nu a ajuns până la finele anului. Pe tot parcursul lui 2013, nu au fost probleme de finanţare în ceea ce priveşte terapia seropozitivilor, ci doar mici întreruperi în aprovizionare cauzate de incapacitatea depozitelor farmaceutice de a asigura comenzile. Prelungirea unei situaţii de criză, care durează deja de două luni, nu va lăsa însă bolnavilor şanse reale de supravieţuire, aceştia riscând să fie ucişi de bolile oportuniste pe care le pot dezvolta în lipsa unui tratament corect cu antiretrovirale.

 

Avertisment: Sincopele în asigurarea medicaţiei cauzează rezistenţa la tratament

De menţionat că pacienţii cu HIV/SIDA nu pot achiziţiona medicamentele din farmacii, acestea fiind distribuite bolnavilor în cadrul unui program naţional, doar prin intermediul secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Întreruperea terapiei pune în pericol viaţa seropozitivilor, în special a celor infectaţi în spitalele din România în copilărie, în anii 1986-1992. Aceştia sunt bolnavii care au încercat mai multe scheme de tratament, unii dintre ei neavând o altă opţiune de tratament viabilă decât cea pe care o urmează în prezent. “Întreruperea medicaţiei duce la instalarea unei rezistenţe faţă de tratament, care va împiedica bolnavii să reia terapia, în momentul imprevizibil în care statul român va relua aprovizionarea cu medicamente”, a spus Dorina Vasile, cu precizarea că situaţia de la Suceava nu este unică, şi alte judeţe din ţară având probleme cu finanţarea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 200 de suceveni cu HIV/SIDA, lăsaţi de două luni fără medicamente.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 200 de suceveni cu HIV/SIDA, lăsaţi de două luni fără medicamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei