Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 ian 2014 - Anul XIX, nr. 15 (5524)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lipsă de profesionalism

O farmacistă de la Sensiblu a încurcat medicaţia unei paciente şi i-a greşit dozajul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O angajată din reţeaua Sensiblu a încurcat medicamentele şi dozele de administrare în cazul unei paciente de 51 de ani, din localitatea Rădăşeni. Pentru neatenţia de care a dat dovadă, femeia a fost sancţionată de Colegiul Farmaciştilor Suceava. În plus, ea va trebui să-i plătească bolnavei contravaloarea unor analize medicale şi a unui eventual tratament dacă testele vor demonstra că medicaţia greşită i-a deteriorat şi mai mult starea de sănătate.

Eroarea s-a produs în weekend, într-o filială din oraşul Fălticeni, şi a fost sesizată de soţul pacientei, cel care a cumpărat reţeta. Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dar şi a Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, care ar putea demara la rândul lor cercetări.

Sâmbătă la amiază, Constantin Anicăi s-a prezentat la farmacia Sensiblu de la parterul complexului comercial Nada Florilor din Fălticeni, pentru a cumpăra o reţetă pentru soţia sa, Gabriela, în vârstă de 51 de ani. Femeia tocmai se externase din spital, unde fusese diagnosticată cu colită ulcero-hemoragică, afecţiune pentru care medicul curant i-a prescris printre altele tratament cu Salofalk de 500 mg (un antiinflamator intestinal), câte două capsule de trei ori pe zi. Farmacista de la Sensiblu nu a înţeles însă reţeta şi i-a dat altceva, respectiv Ursofalk de 500 mg (utilizat în afecţiunile biliare), recomandând aceeaşi concentraţie ca şi la Salofalk, de şase capsule pe zi, dar care în cazul medicamentului Ursofalk este de câteva ori peste limita maximă admisă.

 

Farmacista şi-a recunoscut greşeala şi a restituit banii

Confuzia a fost sesizată mai târziu, acasă, de soţul Gabrielei, care a avut curiozitatea să citească prospectul medicamentului eliberat de farmacistă şi modul de administrare al produsului.

„Soţia mea a început tratamentul sâmbătă seara, iar după 24 de ore l-a întrerupt, fiindcă mi-am dat eu seama de greşeală. Dacă ar fi continuat să-l ia timp de zece zile, aşa cum trebuia, cine ştie ce se întâmpla, mai ales că suferă şi de inimă”, este revoltat bărbatul. Constantin Anicăi crede că supradoza de Ursofalk putea să-i fie fatală soţiei sale şi vrea ca farmacista „neprofesionistă” să fie trasă la răspundere. „Era o doză de patru ori mai mare, pentru o altă boală. Pur şi simplu s-a intoxicat fără voia ei. A întârziat cu câteva zile tratamentul corect, deoarece a trebuit să facă o pauză, pentru ca medicamentul pe care l-a luat aiurea să i se elimine din corp”, reclamă Constantin Anicăi.

Ulterior, studiind pentru a doua oară reţeta, angajata de la Sensiblu i-a dat dreptate bărbatului şi i-a restituit banii. Constantin Anicăi vrea însă să se asigure că experienţa trăită se soţia sa nu se va repeta şi în cazul altui pacient, motiv pentru care a depus sesizări la organismele abilitate. „Medicamentul a fost returnat şi banii înapoiaţi, însă stresul provocat şi consecinţele administrării unui medicament greşit sunt ireversibile”, este de părere fălticeneanul.

 

Reprezentanţii Sensiblu nu au avut nici o reacţie

Ieri, am încercat să luăm şi punctul de vedere al responsabililor de la Sensiblu. La filiala de la Nada Florilor, farmacistele au refuzat orice comentariu, pe motiv că nu au voie să discute cu presa. La numărul de telefon fix pe care, totuşi, la insistenţele noastre ni l-au oferit, centralista n-a reuşit să ne pună în legătură cu o persoană în măsură să ne lămurească pe marginea acestui subiect. Deşi ne-am lăsat toate datele de contact, până la închiderea ediţiei nu am obţinut de la reprezentanţii reţelei Sensiblu nici o reacţie.

În schimb, nu a întârziat să apară reacţia Colegiului Farmaciştilor Suceava, care a anunţat prin vocea preşedintei Doiniţa Cocriş că angajata care a încurcat medicamentele şi-a recunoscut greşeala şi va suporta consecinţele. Este vorba chiar de farmacista-şefă de la filiala deschisă la Nada Florilor din Fălticeni, Loredana Monoranu, o tânără în vârstă de 28 de ani şi cu o experienţă de aproape şase ani în domeniu.

„Angajata şi-a asumat greşeala, iar dacă pacienta declară o toxicitate hepatică este de acord să-i plătească investigaţiile şi medicamentele de care este nevoie”, a arătat Doiniţa Cocriş. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Suceava a subliniat că medicamentul Ursofalk care i-a fost eliberat în mod eronat pacientei nu este unul toxic, iar viaţa femeii nu a fost pusă în pericol. Pentru că neatenţia Loredanei Monoranu nu a avut consecinţe grave, nici sancţiunile nu vor fi foarte dure. „Farmacista va primi un avertisment”, a transmis ieri Doiniţa Cocriş, cu precizarea că regretă incidentul de sâmbătă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O farmacistă de la Sensiblu a încurcat medicaţia unei paciente şi i-a greşit dozajul.
 Vizualizări articol: 7047 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 7 voturi
O farmacistă de la Sensiblu a încurcat medicaţia unei paciente şi i-a greşit dozajul2.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   A gresi e omeneste trimis de
(22 ian 2014, 21:06:54
doar cine nu munceste nu greseste. nu exista o asigurare de malpraxis? doctorii omoara oameni si nu patesc nik

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei