Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 258 (5465)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mutaţii genetice ce favorizează o formă rară de cancer, descoperite de cercetători români şi străini

Patru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare - o formă rară şi letală de cancer hepatic -, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, împreună cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda, a anunţat, luni, profesorul Irinel Popescu.

Potrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea ajuta medicii să depisteze tumorile în stadii incipiente, imediat ce vor fi dezvoltate teste specifice.

"Acest lucru va permite să se facă profilul genetic al fiecărui pacient, să se diagnosticheze precoce, să se facă un prognostic al bolii şi să existe o terapie personalizată. Acum, în România, sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer - colangiocarcinomul hepatic, care are o rată de supravieţuire medie de doi ani", a mai spus Irinel Popescu, într-o conferinţă de presă pe această temă.

Descoperirea a fost posibilă după zece ani de cercetări în trei laboratoare, aflate în Bucureşti, la Institutul Fundeni, în Singapore şi în Statele Unite. În acest interval au fost diagnosticaţi cu cancer de căi biliare 273 de bolnavi, printre care 45 de români, iar medicii au analizat tumorile maligne din perspectiva genetică.

Prof. dr. Dan Duda din SUA a explicat că "importanţa cercetării rezidă în descoperirea mutaţiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli atât de greu de tratat, dar şi la identificarea de noi «ţinte» potenţiale pentru o terapie mai eficientă şi mai personalizată".

În acelaşi context, prof. Irinel Popescu a vorbit, prin comparaţie, de mutaţiile genetice care favorizează cancerul de sân. "Dacă în cancerul de sân 10 la sută din totalul cazurilor sunt puse pe seama modificărilor genelor BRCA1 şi BRCA2, iar la femeile care prezintă aceste mutaţii se practică mastectomia, în cazul ficatului lucrurile sunt mai complicate, pentru că nu poţi extirpa ficatul", a spus el.

Succesul echipelor de cercetători români şi străini a fost menţionat şi în două articole din noiembrie ale publicaţiei Nature.

Echipa de cercetători de la Institutul Fundeni va extinde studiile şi pe identificarea unor gene mutante responsabile de apariţia cancerului de pancreas.

"O viitoare colaborare cu cercetătorii din Singapore se va face pe baza unui grant obţinut de specialiştii din această ţară în domeniul cancerului de pancreas", a adăugat Irinel Popescu.

Pe de altă parte, prof. Popescu a anunţat că în curând se va înfiinţa un centru de excelenţă în medicină translaţională, pentru cercetare în domeniul geneticii, acesta urmând să reunească toate laboratoarele de cercetare şi cercetătorii români şi din străinătate, printr-o investiţie de 10 milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mutaţii genetice ce favorizează o formă rară de cancer, descoperite de cercetători români şi străini.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mutaţii genetice ce favorizează o formă rară de cancer, descoperite de cercetători români şi străini0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei