Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 255 (5462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proteste în stradă

Câteva zeci de cadre medico-sanitare din judeţ, la marşul de mâine, de la Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Câteva zeci de cadre medico-sanitare din judeţ, membre ale Coaliţiei profesioniştilor din sănătate, vor participa la marşul organizat mâine la Bucureşti. Acţiunea este o continuare a protestelor demarate de salariaţii din sistemul sanitar luna trecută, când au avut loc pichetări la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe Publice. Marşul de mâine este unul al tăcerii, simbol al „înmormântării” sistemului sanitar şi va avea loc începând cu ora 10.30, pe traseul Guvernul României-Palatul Parlamentului.

Circa 2.000 de cadre medico-sanitare din toată ţara sunt aşteptate la această acţiune de protest. Liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava, Ana Ionescu, a informat ieri că aproximativ 50 de asistenţi medicali care fac parte din această structură vor lua parte la marş. Tot ieri, secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a anunţat că de pe plan local circa 20 de medici se vor afla mâine la Bucureşti. Celelalte organizaţii profesionale din Coaliţie nu au precizat ieri cu câţi membri vor participa la marşul tăcerii.

Protestele salariaţilor din Sănătate au început în septembrie, cu pichetări la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe Publice timp de zece zile, în perioada 17-27, şi au continuat din data de 14 octombrie, de când cadrele medico-sanitare au intrat în grevă japoneză şi au început să poarte la serviciu cocarde tricolore în semn de „solidaritate în privinţa revendicărilor”.

 

Marşul de mâine ar putea fi urmat de o grevă generală

După marşul de mâine, lucrătorii din sistemul de sănătate ar putea recurge la acţiuni mai dure, cum ar fi greva generală sau demisiile în bloc, dacă guvernanţii nu-şi vor respecta promisiunile.

Din Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate fac parte Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Psihologilor, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor, Camera Federativă a Medicilor, Federaţia Sanitas (care reprezintă cadrele medii – infirmiere, asistente medicale, personal auxiliar medical), Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Generalişti şi Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din România.
Revendicările comune ale organizaţiilor profesionale care au spus „da” Coaliţiei sunt alocarea a minim de 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifice sistemului de sănătate. Tot de comun acord, cadrele sanitare mai cer „apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesională de către autorităţi”, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii de calitate şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului sanitar. În plus, fiecare structură din Coaliţie are o serie de revendicări specifice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva zeci de cadre medico-sanitare din judeţ, la marşul de mâine, de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câteva zeci de cadre medico-sanitare din judeţ, la marşul de mâine, de la Bucureşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei