Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 249 (5456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Accidentul vascular cerebral afectează un număr tot mai mare de persoane cu vârsta sub 64 de ani

Accidentul vascular cerebral (AVC) afectează un număr tot mai mare de adulţi cu vârsta sub 65 de ani în întreaga lume, mai ales în ţările în curs de dezvoltare, se arată în două studii publicate joi în revista britanică de medicină The Lancet, informează AFP.

Cu toate că accidentul vascular cerebral este asociat de obicei cu procesul de îmbătrânire, având o incidenţă mai mare în rândul persoanelor în vârstă, un studiu mai amplu bazat pe informaţii furnizate de 119 ţări (58 dintre ele cu venituri mari şi 61 cu venituri medii sau mici) arată că numărul cazurilor de AVC a crescut cu 25% în rândul grupei de vârstă 20 - 64 de ani, în ultimii 20 de ani. În 2010, numărul de cazuri de AVC în rândul persoanelor de 20 - 64 de ani reprezenta 31% din numărul total, faţă de 25% în 1990.

Studiul mai arată că au existat 16,9 milioane de cazuri de AVC pe plan mondial în 2010, cu 68% mai mult decât în 1990.

Un număr tot mai mare din cele 11,6 milioane de cazuri de accidente vasculare cerebrale ischemice şi din cele 5,3 milioane de cazuri de AVC hemoragice au fost înregistrate în ţările în curs de dezvoltare şi în rândul persoanelor cu vârsta sub 74 de ani.

Un AVC poate fi provocat de un cheag de sânge care determină diminuarea fluxului sangvin cerebral (ischemic) sau de ruptura unui vas de sânge la nivelul creierului (hemoragic).

Accidentul vascular cerebral este favorizat de hipertensiunea arterială, dar şi de alţi factori, precum sedentarismul, obezitatea şi fumatul.

Dar, deşi mortalitatea provocată de cele două tipuri de AVC a scăzut vizibil, cu 37% în ultimii 20 de ani în ţările dezvoltate, aceasta a crescut în ţările în curs de dezvoltare cu 42% - 5,9 milioane de decese înregistrate în 2010 în lume -, ceea ce reprezintă 84% din cele 3 milioane de decese în urma unui AVC hemoragic şi 57% din cele 2,98 de milioane de decese în urma unui AVC ischemic.

Dacă tendinţa actuală se va menţine, numărul de decese s-ar putea dubla până în 2030, ca şi numărul de persoane care au supravieţuit unui AVC (70 de milioane în 2030, faţă de 33 de milioane în 2010), precum şi numărul de cazuri de handicapuri şi patologii asociate (200 de milioane, faţă de 102 milioane în 2010), avertizează autorii studiului coordonat de profesorul neozeelandez Valery Feigin.

Autorii studiului au observat, de asemenea, că, dacă nu se va lua nicio măsură de prevenţie în ţările în curs de dezvoltare, un număr tot mai mare de persoane tinere va fi afectat de AVC.

Încă din 2010 au fost observate diferenţe mari între ţările bogate şi ţările sărace, între 1 şi 10% în privinţa deceselor premature şi a numărului de persoane cu handicap şi patologii asociate, între Europa occidentală, America de Nord şi Australia, pe de o parte, şi ţările din Europa orientală, Africa subsahariană şi unele ţări din Asia, pe de alta.

Este nevoie de "strategii globale care să vizeze reducerea consumului de sare, calorii, alcool şi tutun", declară profesorul Graeme Hankey, de la Universitatea din Australia Occidentală din Perth, care preconizează identificarea persoanelor cu risc crescut de AVC hemoragic pentru a le determina să îşi schimbe stilul de viaţă şi să urmeze un tratament împotriva hipertensiunii arteriale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Accidentul vascular cerebral afectează un număr tot mai mare de persoane cu vârsta sub 64 de ani.
 Vizualizări articol: 796 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Accidentul vascular cerebral afectează un număr tot mai mare de persoane cu vârsta sub 64 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei