Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 228 (5435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri

Angajaţii din sistemul sanitar sunt hotărâţi să continue acţiunile de protest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajaţii din sistemul sanitar sunt hotărâți să continue acțiunile de protest, după ce pichetările de luna trecută din fața ministerului de resort s-au finalizat cu promisiuni şi nu au rezolvat deloc spinoasa problemă a salarizării. Sindicaliştii din Sănătate urmează să decidă data mitingului de protest programat a se desfăşura în această lună şi la care sunt aşteptaţi să participe peste 30.000 de salariaţi din sector.

Liderul Uniunii Judeţene Sindicale (UJS) Sanitas Suceava, Ana Ionescu, a anunţat ieri că profesioniştii din sistemul sanitar care au spus da coaliţiei sunt decişi să respecte calendarul protestelor dacă cererile lor nu vor fi rezolvate în totalitate. Ana Ionescu a explicat că mişcările stradale din septembrie au rezolvat cel puţin la nivel declarativ o parte din nemulţumirile angajaţilor din Sănătate, însă una dintre cele mai importante cereri, cea referitoare la salarizare, a rămas tot fără nici un răspuns. Liderul UJS Sanitas Suceava a arătat că în urma negocierilor purtate de sindicalişti cu ministerul de resort în perioada de pichetări s-au convenit soluţii pentru o parte din revendicări, cum ar fi cea care vizează alocarea a 6% din PIB pentru sistemul sanitar.Referitor la acest punct, Ana Ionescu a arătat că cele două tabere au fost de acord cu „diversificarea surselor de finanţare” pentru ajungerea la finele anului 2016 la procentul dorit, fiind vorba aici de contribuţia bugetului de stat, stimularea asigurărilor private de sănătate şi contribuţia asiguraţilor.

 

Soluţiile convenite de Ministerul Sănătăţii şi sindicalişti pentru creşterea PIB-ului la 6% în sectorul sanitar

„Ministrul Sănătăţii a făcut referire la posibilitatea transformării studiilor clinice din servicii medicale în studii de cercetare comerciale, iar TVA-ul aferent să rămână în sistemul de sănătate. De asemenea, o cotă din RCA-ul pe care îl încasează societăţile de asigurări să fie adusă în sistemul de sănătate, ţinând cont de costurile cu pacienţii înregistrate la nivelul Unităţilor de Primiri Urgenţe în urma accidentelor de circulaţie”, a spus Ana Ionescu.

Ea a subliniat că apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare a profesioniştilor de către autorităţieste o altă revendicare pentru care s-au convenit soluţii, în acest context cele două părţi hotărând„introducerea unor prevederi în regulamentele de ordine interioară din structurile MS care sancţionează denigrarea medicilor ca abatere disciplinară”.

După mişcările revendicative de luna trecută s-a căzut de comun acord şi în alte privinţe, cum ar fi independenţa profesională şi pentru care sindicaliştii solicitaseră introducerea în Codul Penal a unor sancţiuni drastice în caz de încălcare a confidenţialităţii convorbirilor între medic şi pacient sau medic şi familia pacientului. Discuţiile au atins un punct comun şi în ceea ce priveşte organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public, medicina şcolară şi comunitară, medicina dentară, colegiul psihologilor, creşterea veniturilor medicilor rezidenţi, a mai spus Ana Ionescu, care a precizat că vizavi de ultima revendicare Ministerul Sănătăţii a informat că nu îşi permite să suporte dublarea salariilor medicilor rezidenţi, dar va căuta resurse pentru a creşte veniturile acestora cu 2-20%.

 

Miting în această lună şi grevă generală în noiembrie, următoarele acţiuni de protest avute în vedere

Ea a menţionat că joi, 3 octombrie, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas se va întruni pentru a trece în revistă rezultatul negocierilor purtate cu ministerul de resort în urma pichetărilor din septembrie şi a analiza oportunitatea următoarei acţiuni de protest, şi anume mitingul din această lună, care ar trebui să reunească 30.000 de cadre sanitare. Data propusă pentru desfăşurarea mitingului va fi discutată ulterior cu ceilalţi membri ai coaliţiei. Sindicaliştii Sanitas cer asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale. Menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public şi creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1ianuarie 2014, sunt alte doleanţe.

Restul punctelor din lista de revendicări fac referire la respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri, aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii nr. 284/2010, negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate. Negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de asistenţă socială, elaborarea şi promovarea unei legi a salarizării specifice pentru asistenţa socială pornind de la principiile şi coeficienţii Legii 284/2010, care să asigure creşterea salariilor în sector începând cu data de 1 ianuarie 2014, sunt ultimele doleanţe, a adăugat Ana Ionescu.

La pichetările de luna trecută din faţa Ministerului Sănătăţii au participat şi 20 de membri ai coaliţiei profesioniştilor din sănătate de la nivel local. Sindicaliştii din Sănătatea suceveană au protestat în Capitală în data de 27 septembrie, alături de colegii lor din Prahova, Sălaj, Maramureş, Bucureşti şi din reţeaua CFR.

Dacă și după mitingul din această lună lucrurile vor rămâne la stadiul de promisiune, iar problema salarizării nu-şi va găsi rezolvare, cadrele sanitare sunt decise să intre grevă generală în noiembrie, cu asigurarea unei treimi din activitate, ceea ce ar bloca sistemul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii din sistemul sanitar sunt hotărâţi să continue acţiunile de protest.
 Vizualizări articol: 939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angajaţii din sistemul sanitar sunt hotărâţi să continue acţiunile de protest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei