Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 216 (5423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Servicii performante

Conducerea Spitalului Suceava cere sprijinul doctorului Raed Arafat pentru înfiinţarea unei Unităţi de Urgenţă Neurovasculară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a finalizat proiectul de înfiinţare a unei Unităţi de Urgenţă Neurovasculară care să preia direct şi să trateze în modul cel mai profesionist pacienţii cu accidente vasculare cerebrale, reducând astfel complicaţiile şi mortalitatea prin această afecţiune. În vederea înfiinţării, autorizării şi includerii acestui compartiment într-un program naţional specific, conducerea spitalului Suceava vrea să ceară sprijinul secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, care se va afla astăzi la Suceava.

Managerul Spitalului Suceava, Vasile Rîmbu, a arătat ieri că Unitatea de Urgenţă Neurovasculară ar urma să funcționeze în cadrul secţiei de Neurologie, care la rândul ei va fi extinsă, reabilitată şi dotată suplimentar cu aparatură performantă.

„Secţia de Neurologie este în prezent singura unitate din judeţ care, prin dotările cu aparatură şi personal, poate manageria cazurile acute de accident vascular cerebral din tot judeţul. Astfel, pe lângă pacienţii din municipiul Suceava, primim aproape zilnic şi pacienţi dirijaţi de la spitalele din Fălticeni, Gura-Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra-Dornei, iar de la Spitalul Rădăuţi cazurile mai complexe. Adresabilitatea mare a populaţiei a condus an de an la depăşirea cazurilor contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi selectarea în principal a cazurilor mai grave”, a spus Vasile Rîmbu.

 

Accidentul vascular cerebral, una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate în lume

El a explicat că secţia de Neurologie dispune la ora actuală de un spaţiu insuficient, care nu permite decât amplasarea unui număr de 46 paturi, ceea ce „obligă la un rulaj mai mare pe pat şi la scurtarea duratei medii de spitalizare”. În acest sector lucrează cinci medici neurologi (trei primari şi doi specialişti), 14 asistente şi zece infirmiere. Principala cazuistică care se adresează serviciului de Neurologie o reprezintă accidentul vascular cerebral, care poate  fi de tip ischemic (90% din cazuri) sau hemoragic (10% din cazuri).

Vasile Rîmbu a subliniat că accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de morbiditate şi de mortalitate din întreaga lume (a treia cauză de deces după bolile cardiovasculare şi cancer), iar Unităţile de Urgenţă Neurovasculară, caracterizate prin personal special calificat şi prin modul multidisciplinar de tratament şi îngrijire, limitează impactul accidentului vascular cerebral asupra calităţii vieţii pacientului şi ar reduce mortalitatea.

Managerul Spitalului Suceava a adăugat că secţia de Neurologie s-ar putea extinde prin mutarea farmaciei, care funcţionează actualmente într-un spaţiu adiacent, ceea ce ar permite amplasarea a încă zece paturi şi înfiinţarea noului compartiment. 

 

Un neurolog la patru paturi, un fizioterapeut, un logoped şi un psiholog, în noul compartiment

Viitoarea Unitate de Urgenţă Neurovasculară ar urma să dispună de aparate individuale pentru un număr de patru-zece paturi, care să monitorizeze  activitatea cardiovasculară, respiratorie, gazele sangvine, temperatura corporală şi presiunea intracraniană. Totodată, compartimentul va dispune de sursă permanentă de oxigen la fiecare pat, dispozitive de aspiraţie mecanică a secreţiilor orale şi din căile respiratorii superioare, ventilatoare mecanice portabile (două-patru bucăţi), defibrilator propriu, cel puţin două truse de intubaţie oro-traheală cu anexele necesare, un aparat EKG portabil, seringi automate la fiecare pat, un puls-oximetru la două paturi, un aparat de ultrasonografie Doppler portabil propriu, cu sonde pentru examen extracranian al arterelor cervico-cerebrale şi pentru examen Doppler transcranian.

Noua Unitate ar urma să fie deservită de un medic neurolog la patru paturi, un specialist cu studii superioare în fiziokinetoterapie, un logoped şi un psiholog, o asistentă medicală şi o infirmieră la unu-patru paturi pe tură.

„Datele statistice din Europa şi America au arătat că tratarea pacientilor cu accident vascular cerebral în unităţi specializate de urgenţe neurovasculare au dus la o scădere semnificativă a mortalităţii, dependenţei şi a nevoii de instituţionalizare a pacienţilor care depăşesc faza acută a bolii. Indiferent de vârstă, sex, tipul şi gravitatea accidentului vascular cerebral, au existat beneficii dacă pacienţii au fost trataţi în astfel de compartimente. Cu toate că tratamentul într-o asemenea unitate are costuri mai ridicate comparativ cu o secţie de neurologie generală, beneficiile constau în reducerea costurilor în îngrijirea pacientului în stadiul post-acut”, a declarat managerul Spitalului Suceava.

Vasile Rîmbu este de părere că înfiinţarea unui asemenea compartiment în cadrul Spitalului Suceava se justifică, ţinând cont de populaţia deservită şi poziţia geografică, precum şi de statutul de spital regional.

 

Saloane cu două şi trei paturi dotate cu grupuri sanitare proprii şi un salon tip Reanimare, în viitoarea Unitate

El a menţionat că proiectul pe care-l va prezenta doctorului Raed Arafat propune odată cu extinderea secţiei de Neurologie o recompartimentare şi o reamenajare a spaţiilor aferente acestui sector, pentru aducerea la acelaşi standard cu celelalte secţii din Spitalul Suceava.

Intervenţia în spaţiile nou create se va face prin realizarea de tavane false cu corpuri de iluminat încastrate, realizarea de grupuri sanitare pentru saloanele nou create, finisarea pardoselilor cu covor pvc de trafic intens şi specific amenajării spaţiilor sanitare, realizarea instalaţiilor de oxigen şi a instalaţiilor electrice pentru aparatele de monitorizare şi investigare a pacienţilor, lărgirea golurilor de uşi, conform normelor impuse de legislaţia în vigoare, realizarea finisajelor la pereţi şi tavane cu var lavabil antiseptic, având în componenţa sa compuşi de argint, şi realizarea instalaţiilor de climatizare şi ventilare a spaţiului interior.

Conform temei de proiectare, saloanele vor avea câte două şi trei paturi şi vor fi dotate cu grupuri sanitare proprii. De asemenea, va exista un salon tip Reanimare, cu opt paturi şi grup sanitar.

„Spaţiile actuale ale secţiei de Neurologie nu sunt suficiente şi nu se încadrează în normele impuse de legislaţia românească şi europeană. În saloanele pentru pacienţi lipsesc instalaţia pentru oxigen şi alte instalaţii pentru aparatele de investigaţii şi monitorizare. De asemenea, lipsesc spaţiile auxiliare absolut necesare funcţionării unui astfel de sector”, a punctat Vasile Rîmbu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducerea Spitalului Suceava cere sprijinul doctorului Raed Arafat pentru înfiinţarea unei Unităţi de Urgenţă Neurovasculară.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Conducerea Spitalului Suceava cere sprijinul doctorului Raed Arafat pentru înfiinţarea unei Unităţi de Urgenţă Neurovasculară5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei