Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 204 (5411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rezultate analize

Apa de la grupul de pensiuni care i-a cazat pe turiştii cu toxiinfecţie alimentară, contaminată cu bacterii periculoase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apa de la grupul de pensiuni Dagida din Suceviţa la care au fost cazaţi turiştii ajunşi sâmbătă la spitalul din Rădăuţi cu toxiinfecţie alimentară este contaminată cu bacterii ce pot cauza boli infecţioase. Pentru a preveni extinderea îmbolnăvirilor şi în rândul altor persoane, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au luat ieri în calcul varianta închiderii complexului turistic până la finalizarea cercetărilor demarate în acest caz. O decizie în acest sens va fi luată însă de-abia în zilele următoare, când vor fi gata şi testele efectuate pe probele din mâncarea servită turiştilor, urmând ca până atunci administratorii grupului de pensiuni să dezinfecteze sursa de apă şi să verifice regulat calitatea acesteia.

 

Amenzi de 6.000 lei, pentru proprietarii grupului de pensiuni Dagida

Între timp, autorităţile sanitare au aplicat şi primele sancţiuni, o amendă de 5.000 de lei pentru lipsa analizelor medicale la zi în rândul personalului angajat la complexul turistic şi una de 1.000 de lei pentru neefectuarea de către salariaţi a cursurilor de igienă, aşa cum cere legea. Sancţiunile au fost aplicate de Direcţia de Sănătate Publică şi ar putea fi urmate de alte măsuri ce pot merge până la suspendarea temporară a activităţii. Ieri, conducerea acestei instituţii a informat că apa de la grupul de pensiuni din Suceviţa este infestată cu bacili coliformi şi a cerut celor care administrează complexul turistic să dezinfecteze sursa de apă, un puţ forat şi o fântână din curte, şi să ia regulat probe de apă. Totuşi, în ciuda neajunsurilor legate de calitatea apei, specialiştii DSP Suceava nu cred că sursa de alimentare cu apă a grupului de pensiuni ar sta la baza toxiinfecţiei alimentare.

 

Bucătăria şi spaţiile de cazare, alimentate cu apă infestată cu bacili coliformi

Directorul adjunct pe probleme medicale, dr. Cătălina Zorescu, a declarat ieri că simptomele prezentate de bolnavi şi perioada scurtă de manifestare a acestora nu conduc spre o asemenea ipoteză, explicând că într-o astfel de situaţie semnele de toxiinfecţie alimentară ar fi fost altele şi ar fi apărut mai devreme. De asemenea, în varianta în care bacteriile din apă ar fi provocat îmbolnăvirile, numărul de persoane afectate ar fi fost mai mare.

„Puţul forat alimentează cu apă bucătăria şi spaţiile de cazare ale complexului turistic, chiar dacă apa nu este corespunzătoare. Din câte am înţeles, turiştii au fost avertizaţi prin afişe lipite pe uşile camerelor din pensiuni că apa nu este bună de băut. Persoanele care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară au consumat la iniţiativa lor apă din fântâna aflată în curte. Investigaţiile întreprinse până acum ne fac însă să credem că acest episod nu a fost produs de o cauză infecţioasă. Nu este exclus ca turiştii să se fi îmbolnăvit după ce au consumat fructe de pădure sau alte alimente”, a spus responsabilul DSP.

 

Victimele cred că li s-a făcut rău de la mâncarea servită sâmbătă la micul dejun

Sâmbătă la amiază, 13 persoane, printre care şi doi copii, au ajuns la Spitalul din Rădăuţi cu toxiinfecţie alimentară. Bolnavii cu vârste între 12 şi 63 ani făceau parte dintr-un grup de o sută de turişti din Timişoara, care erau cazaţi la un grup de două pensiuni din Suceviţa. Şapte dintre turişti au primit îngrijiri în incinta complexului turistic, în timp ce 13 au fost trataţi în spital. Toxiinfecţia alimentară în urma căreia au avut de suferit cele 20 de persoane s-a produs, cel mai probabil, după micul dejun servit sâmbătă dimineaţă.

Potrivit martorilor, proprietarii grupului de pensiuni Dagida au inclus în meniu conopidă fiartă cu glazură de brânză şi ouă, iar problemele medicale au apărut spre orele prânzului. O parte dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale erau în drumeţie prin pădure, iar ceilalţi erau la complexul unde s-a organizat tabăra în momentul în care li s-a făcut rău.

Acţiunea de la Suceviţa, la care au participat cele 100 de persoane, 80 de adulţi şi 20 de copii, a fost organizată de Fundaţia Sfântul Apostol Andrei din Bucureşti, iar sâmbătă era penultima zi petrecută în tabără. Din fericire, problemele medicale nu s-au dovedit foarte grave, astfel încât toţi turiştii au putut pleca duminică dimineaţă spre Timişoara.

Autorităţile sanitare sucevene continuă cercetările cu privire la cauzele toxiinfecţiei alimentare. Concluziile anchetei ar putea fi prezentate la finele acestei săptămâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apa de la grupul de pensiuni care i-a cazat pe turiştii cu toxiinfecţie alimentară, contaminată cu bacterii periculoase.
 Vizualizări articol: 1389 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apa de la grupul de pensiuni care i-a cazat pe turiştii cu toxiinfecţie alimentară, contaminată cu bacterii periculoase0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei