Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 200 (5407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diagnostic grav

17 suceveni au aflat în acest an că suferă de boala Lyme, transmisă de căpuşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor diagnosticaţi în primele opt luni ale anului cu boala Lyme, o afecţiune gravă, transmisă de căpuşe, a ajuns la 17, după ce numai în iulie şi august medicii din judeţ au depistat 12 cazuri de acest gen. Numărul de îmbolnăviri în rândul populaţiei este fără precedent, spun specialiştii în sănătate publică, dacă avem în vedere că un număr similar de cazuri s-a înregistrat pe tot parcursul anului 2012. Situaţia este şi mai gravă, ţinând cont că în anii anteriori astfel de cazuri erau ca şi inexistente (patru în 2010).

Potrivit unei situaţii transmise ieri de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ultimele două diagnostice de boală Lyme au fost puse în această lună. Una dintre paciente este o femeie de 34 de ani, din Rădăuţi, care a fost muşcată de o căpuşă în data de 15 iunie. Femeia a fost internată la spitalul din localitate în data de 25 iulie, după ce a început să se plângă de astenie, dureri articulare şi musculare. Cealaltă pacientă este o bătrână de 80 de ani, din Frătăuţii Noi, muşcată de o căpuşă în data de 15 iulie şi internată la Spitalul Rădăuţi în data de 19 august, cu simptome specifice bolii Lyme.

 

Numărul pacienţilor cu boală Lyme, cel mai ridicat de până acum

Aceeaşi statistică arată că, în 2013, cele mai multe diagnostice de boală Lyme, în număr de zece, au fost puse în luna iulie. În iunie, cu această afecţiune a fost depistată o singură persoană, în timp ce în mai medicii au descoperit patru cazuri noi. În total, de la începutul anului, 17 suceveni au fost diagnosticaţi cu boala Lyme transmisă de căpuşe, opt din mediul urban şi nouă din mediul rural.

Pe grupe de vârstă, situaţia îmbolnăvirilor se prezintă în felul următor: patru cazuri la copii şi tineri între 5-19 ani, 12 cazuri la adulţi între 20-65 de ani şi unul la bătrâni de peste 65 de ani.

În 2012, pe tot parcursul anului, evidenţele DSP Suceava indică 17 persoane diagnosticate cu boala Lyme, şase din mediul urban şi 11 din mediul rural. Pe grupe de vârstă, situaţia bolnavilor a fost următoarea: câte un caz la grupele de vârstă 5-9 ani, 20-24 de ani şi 75-84 de ani, câte două cazuri la grupele de vârstă 10-14 ani şi 35-44 de ani, câte trei cazuri la grupele de vârstă 25-34 de ani şi 45-54 de ani şi patru cazuri la grupa de vârstă 55-64 de ani.

 

Boala Lyme provoacă afecţiuni articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice

Boala Lyme este o boală infecţioasă foarte gravă, produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin muşcătura de căpuşă (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o Borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice cronice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 17 suceveni au aflat în acest an că suferă de boala Lyme, transmisă de căpuşe.
 Vizualizări articol: 1525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
17 suceveni au aflat în acest an că suferă de boala Lyme, transmisă de căpuşe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei