Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 190 (5397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Circa 400 de suceveni suferă de tuberculoză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În judeţ, 398 de persoane sunt luate în evidenţă cu tuberculoză, o boală infecţioasă gravă, cauzată de bacilul Koch, care se poate localiza în mai multe părţi ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi), dar cel mai frecvent la nivelul plămânilor.

Aşa arată ultima statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, pentru luna iunie, în care se precizează că majoritatea bolnavilor provin din mediul rural. Prin comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, numărul pacienţilor cu TBC a fost de 485.

Potrivit datelor centralizate de DSP, în iunie 2013, trei persoane din judeţ au murit din cauza acestei maladii, numărul deceselor fiind egal cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit medicilor, tuberculoza este cauzată de alimentaţia precară, condiţii igienice deficitare, odihnă insuficientă, fumat, consum exagerat de alcool, stres, dar şi de existenţa unor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, leucemia.

 

Tuberculoza poate fi contractată la orice vârstă

Specialiştii atrag însă atenţia că trebuie făcută diferenţa între infecţie şi boală. Şi asta, deoarece persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave şi nu au simptome. Infecţia se poate prelungi toată viaţa, fără ca boala să se declanşeze.

Tuberculoza poate fi contractată la orice vârstă, boala transmiţându-se rapid, în special în rândul populaţiei defavorizate, cu accesibilitate redusă la medic şi prost hrănită. Afecţiunea se manifestă prin stare de slăbiciune generală, pierderea în greutate, febră şi transpiraţii nocturne. Simptomele tuberculozei pulmonare includ tusea persistentă, expectoraţii cu sânge, durerea de piept.
La copiii de vârstă mică, tuberculoza pulmonară se manifestă uneori doar prin oprirea creşterii sau un retard în ceea ce priveşte statura şi greutatea. Celelalte semne şi simptome depind de localizarea bolii. Cea mai bună metodă de protecţie a copiilor contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul BCG.
Medicii mai spun că tuberculoza scade imunitatea organismului în general, sporind probabilitatea ca persoana afectată să contracteze alte boli sau ca afecţiunile pe care deja le are să se agraveze.

 

România, ţara europeană cu cele mai grave probleme în domeniul tuberculozei

Tuberculoza este vindecabilă 100% dacă este descoperită la timp şi se urmează un tratament corect. Întreruperea terapiei favorizează răspândirea bolii la persoanele din jur, agravează boala, iar pacientul nu mai răspunde la tratament. Bolnavii cu TBC trebuie să urmeze o terapie curativă, care de obicei include două sau mai multe tipuri de medicamente antituberculoase, timp de cel puţin şase luni. Din păcate, unii bolnavi nu respectă schema şi durata de tratament, ceea ce duce la apariţia tuberculozei multirezistente, care este transmisibilă şi altor persoane.

Potrivit specialiştilor, România este ţara europeană care are cele mai grave probleme în domeniul tuberculozei, cu o incidenţă de circa 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, confruntându-se, după mai mulţi ani de diminuări semnificative a numărului de bolnavi, cu o revenire în forţă a bolii şi cu tot mai multe forme de rezistenţă la tratamente.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 400 de suceveni suferă de tuberculoză.
 Vizualizări articol: 1148 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa 400 de suceveni suferă de tuberculoză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei