Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 182 (5389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Medicii suceveni, în alertă din cauza bolilor de sezon

După toxiinfecţiile alimentare cu Salmonella, care s-au extins alarmant în ultima perioadă, o altă boală a sezonului cald dă bătăi de cap medicilor suceveni. Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, săptămânal, sunt înregistrate peste o sută de cazuri noi de boală diareică acută, afecţiunea fiind semnalată atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu, a reamintit ieri că boala diareică acută poate fi evitată cu uşurinţă, dacă se respectă cu stricteţe regulile de igienă personală şi alimentară. „Este absolut necesară spălarea mâinilor cu apă şi săpun, în special înainte de masă şi după folosirea toaletei, spălarea legumelor şi a fructelor înainte de consum şi pregătirea corespunzătoare din punct de vedere termic a alimentelor”, sunt câteva dintre recomandările responsabilului de relaţiile cu presa al DSP Suceava.

Boala diareică acută este considerată o afecţiune de sezon, care de cele mai multe ori are o origine infecţioasă. Ţinând cont de acest aspect, populaţia este sfătuită să fie atentă la igiena personală, dar şi la modul de păstrare a alimentelor. Mâncarea trebuie să fie proaspătă şi să nu se consume la mai mult de 48 de ore de la gătire. Temperatura din frigider trebuie să fie cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius, iar o atenţie deosebită trebuie acordată locului din care se achiziţionează ouăle. Potrivit medicilor, una dintre cauzele principale ale bolii diareice acute o reprezintă ouăle, în special cele de raţă, care pot fi purtătoare de stafilococ, chiar dacă provin de la păsări crescute în curte.

Deşi afectează orice categorie de vârstă, boala diareică acută este mult mai frecventă la copii şi vârstnici. Ea se manifestă prin scaune apoase, peste cinci pe zi, dureri abdominale, greţuri şi vărsături. Într-o primă fază boala produce deshidratare, motiv pentru care se recomandă consumul de lichide în cantitate cât mai mare. La sugar, dacă starea se prelungeşte pentru mai mult de 24 de ore, este necesară programarea la medicul de familie sau prezentarea într-o secţie de Boli Infecţioase. Trebuie ştiut faptul că boala diareică acută este contagioasă, iar agentul infecţios poate fi transmis prin folosirea aceloraşi tacâmuri sau prin băutul apei din acelaşi vas. În afară de o rehidratare corespunzătoare, orice tratament medicamentos trebuie urmat doar la recomandarea medicului infecţionist.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii suceveni, în alertă din cauza bolilor de sezon.
 Vizualizări articol: 1455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicii suceveni, în alertă din cauza bolilor de sezon5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei