Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 172 (5379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Program limitat la Transfuzii, din cauza căldurii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava a redus cu o oră programul de recoltare, măsura fiind luată în contextul temperaturilor ridicate din timpul verii, care accentuează disconfortul fizic instalat în mod normal după o donare de sânge.

Directorul unităţii, dr. Maria Pilat, a arătat că, în acest sezon, sucevenii sunt primiţi la recoltare doar până la ora 12.00 în loc de 13.00, astfel încât incidentele neplăcute, cum ar leşinurile sau stările hipoglicemice care pot surveni unei donări, să nu fie acutizate de căldură.

Medicul a recomandat persoanelor interesate să dea sânge să se prezinte la sediul unităţii dimineaţa, după ora 08.00, foarte bine hidratate, odihnite şi fără ca anterior să fi consumat cafea, alcool sau alimente grase. De asemenea, donatorii au fost sfătuiţi să ia, în prealabil, un mic dejun uşor.

 

Li s-a făcut rău după donare, pe fondul căldurii

„Am avut câteva cazuri în care persoanelor venite la donare li s-a făcut rău. Nu a fost vorba despre situaţii grave, însă trebuie să înlăturăm toate cauzele posibile. Cel mai bine este ca recoltarea să se facă pe răcoare, deoarece căldura poate influenţa negativ starea de sănătate”, a spus Maria Pilat.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.

În iulie, CJTS Suceava a înregistrat 570 de donatori, cifra fiind în creştere faţă de luna trecută când numărul persoanelor venite să dea sânge a fost sub 500. Deşi comenzile de sânge din partea spitalelor sunt mai mari decât de obicei, unitatea are rezerve suficiente pentru a acoperi urgenţele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Program limitat la Transfuzii, din cauza căldurii.
 Vizualizări articol: 945 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Program limitat la Transfuzii, din cauza căldurii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei