Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 171 (5378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici DSP

Spor negativ al populaţiei, în primele şase luni ale anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 3.450 de copii s-au născut în primele şase luni ale anului în maternităţile sucevene, natalitatea situându-se sub nivelul mortalităţii şi determinând un spor natural negativ al populaţiei. Aşa reiese dintr-o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmită pentru intervalul ianuarie-iunie 2013 şi dată publicităţii ieri, de conducerea instituţiei.

Potrivit raportului, în primele şase luni ale anului, au fost înregistraţi 3.446 născuţi vii, determinând o rată a natalităţii de 9,7 născuţi vii la mia de locuitori. Numărul deceselor generale a fost de 3.782, determinând o rată a mortalităţii generale de 10,7 la mia de locuitori. Numărul deceselor în rândul sugarilor a fost de 31, iar al deceselor înregistrate la copiii cu vârste între 1 şi 4 ani a fost de cinci, rezultând o rată a mortalităţii infantile de 9 la mia de locuitori.

Sporul natural negativ, care indică o scădere a numărului de născuţi vii faţă de numărul de decedaţi, a fost de minus 0,9 la mia de locuitori.

 

Bolile de inimă şi cancerul au ucis cei mai mulţi suceveni

Potrivit aceleiaşi statistici, în intervalul ianuarie-iunie 2013, bolile de inimă şi cancerul au rămas principalele cauze de deces în judeţ. Ciroza, traumatismele, otrăvirile şi afecţiunile pulmonare, urmate de bolile aparatului genito-urinar au ocupat celelalte locuri din topul bolilor de care mor sucevenii. Astfel, în primele şase luni ale anului, 2.420 din decesele înregistrate în judeţ au fost cauzate de bolile aparatului circulator, după cum urmează: hipertensiune arterială - 256, infarct miocardic - 278, alte forme de cardiopatie ischemică - 617, cord pulmonar cronic - 71, boli cerebro-vasculare - 596 (restul până la 2.420 decese au fost provocate de alte boli ale aparatului circulator decât cele menţionate).

 

163 de decese prin traumatisme şi otrăviri, în ianuarie-iunie

Alte 674 decese au fost cauzate în ianuarie-iunie de tumorile maligne, printre care 76 la nivelul stomacului, 107 la nivelul traheii, bronhiilor şi plămânilor, 50 la nivelul prostatei, 30 la nivelul sânilor şi 21 la nivelul colului uterin. Locul trei în statistica întocmită de DSP este ocupat de bolile aparatului digestiv, cu 156 decese în total, dintre care 79 provocate de ciroză, patru de hepatite cronice şi două de ulcer. Pe locurile patru şi cinci în topul bolilor care îi omoară pe suceveni se situează traumatismele şi otrăvirile, cu 163 decese, şi bolile aparatului respirator, cu 144 de decese (printre afecţiunile respiratorii care au făcut cele mai multe victime în mai se numără pneumonia şi  bronhopneumopatia obstructivă cronică cu 68 şi respectiv 57 decese).

 

Cele mai multe decese, înregistrate la persoanele de 65 ani şi peste

În ianuarie-iunie 2013, alte 47 decese au fost cauzate de bolile infecţioase şi parazitare, printre care tuberculoza (22 din cele 47 decese au fost cauzate de TBC, restul fiind provocate de alte boli infecţioase sau parazitare). În acelaşi timp, 51 decese au fost cauzate de bolile aparatului genito-urinar şi cinci de tumorile benigne. Bolile sistemului articular şi muşchiului au făcut patru victime, în timp ce malformaţiile au ucis şase persoane. În primele şase luni ale anului, diabetul zaharat a ucis zece suceveni, în timp ce tulburările mintale şi de comportament au condus la decesul a trei oameni. Bolile sistemului nervos au omorât 30 de persoane, iar afecţiunile declanşate în preajma naşterii au provocat decesul în 19 cazuri. Din cauza unor boli care nu au putut fi diagnosticate cu certitudine, în primele şase luni ale anului au fost înregistrate 48 decese, se mai arată în statistica DSP, care precizează că în intervalul ianuarie-iunie 2.964 decese au fost consemnate la persoanele de 65 ani şi peste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spor negativ al populaţiei, în primele şase luni ale anului.
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Spor negativ al populaţiei, în primele şase luni ale anului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei