Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 166 (5373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din cauza căldurii

Îmbolnăvirile cu Salmonella, în creştere în rândul populaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 15 persoane au ajuns luna trecută la spital din cauza unor intoxicaţii alimentare cu Salmonella, cifra fiind îngrijorătoare, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dacă avem în vedere că anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au consemnat doar două cazuri. Medicii apreciază că numărul îmbolnăvirilor va creşte şi mai mult în perioada următoare, când sunt aşteptate temperaturi mai ridicate.

În acest an, în judeţ s-au mai înregistrat şase îmbolnăviri, patru în luna mai (la o fetiţă de 1 an şi un bărbat de 33 de ani din zona Suceava, şi la o femeie de 69 de ani şi o adolescentă de 11 ani din zona Câmpulung Moldovenesc), iar două în aprilie (la o femeie de 45 de ani şi un bărbat de 75 de ani din zona Rădăuţi), precizează specialiştii DSP. 

 

„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate”

În toate cele 21 de cazuri din 2013 a fost vorba de forme uşoare de boală, însă ancheta epidemiologică declanşată de DSP nu a putut stabili sursa îmbolnăvirilor.

„Nu au fost focare de boală, ci doar cazuri izolate. Surprinzător este faptul că din cele 15 persoane diagnosticate cu salmoneloză în luna iunie patru au fost copii sub vârsta de 2 ani. Acest lucru denotă deficienţe de igienă, iar vina este clar a părinţilor. Fie le-au dat alimente nesigure, cum ar fi fructe şi legume nespălate, fie nu i-au spălat cum trebuie pe mâini sau nu au respectat alte reguli de igienă”, au precizat responsabilii instituţiei, care atrag atenţia că infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.

 

33 de îmbolnăviri cu Salmonella, în 2012

Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella se manifestă prin febră, greţuri, vărsături, diaree, dureri musculare şi în epigastru, frisoane. Perioada de incubaţie variază între şase ore şi două zile, în funcţie de rezistenţa organismului. Persoanele cele mai expuse la contaminarea cu această bacterie sunt cele cu sistemul imunitar slăbit, copiii şi vârstnicii. De obicei, simptomele de salmoneloză dispar de la sine, însă există şi cazuri în care pot apărea complicaţii. În cazurile în care diareea tinde să fie severă, pacientul necesită spitalizare. Una dintre complicaţiile infecţiei cu Salmonella este dezvoltarea sindromului Reiter, care poate duce în timp la apariţia artritei cronice.

Infecţia cu Salmonella se transmite pe cale fecal-orală prin mâini nespălate, igienă deficitară a locului de gătit, fructe şi legume nespălate, alimente şi apă contaminate. Majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal.
În 2012, în judeţ s-au înregistrat 33 de cazuri de salmoneloză, faţă de 25 în 2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îmbolnăvirile cu Salmonella, în creştere în rândul populaţiei.
 Vizualizări articol: 630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Îmbolnăvirile cu Salmonella, în creştere în rândul populaţiei5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CONDITII JALNICE DE PASTRARE A MARFII trimis de
(21 iul 2013, 14:52:48
Draga DSP, verificati conditiile de pastrare a produselor din hipermarketuri, mai bine!! Sunt mult mai multe cazuri decat stiu cei de la Urgente sau DSP deoarece majoritatea se trateaza si acasa, fara a apela la perfuzii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei