Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 137 (5344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

Încă trei persoane în spital, din cauza ciupercilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul sucevenilor cu intoxicaţii produse de ciuperci creşte de la o zi la alta. Sâmbătă, alte trei persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce au mâncat ciuperci otrăvite şi li s-a făcut rău. Doi dintre pacienţi sunt membri ai aceleiaşi familii, mamă şi fiu, băiatul fiind internat în stare gravă, la Reanimare.

În ultima săptămână, 12 suceveni au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava cu simptome de dureri abdominale, greaţă şi vărsături din cauza intoxicaţiei cu ciuperci, iar medicii se aşteaptă ca numărul pacienţilor să se menţină ridicat şi în perioada următoare, având în vedere că sezonul este de-abia la început.

Ultimele cazuri, înregistrate sâmbătă şi internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă, au fost la o femeie de 50 de ani, Ana R., şi la un adolescent de 18 ani, Sorin R., ambii din Volovăţ, mamă şi fiu. În timp ce femeia a fost internată la secţia Medicală, băiatul a ajuns la Reanimare, starea sa de sănătate fiind gravă din cauza otrăvii care i-a pătruns în sânge.

Un alt caz semnalat sâmbătă a fost cel al unei tinere de 22 de ani, Daniela U., din Hânţeşti, care după acordarea primelor îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă a plecat la domiciliu.

 

Specialiştii DSP recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Intoxicaţiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontană, şi pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. De aceea, specialiştii DSP recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor.
Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul termic de preparare a lor şi de starea de sănătate anterioară a victimei, explică specialiştii în sănătate publică.
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice).
Intoxicaţiile cu perioada de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim trei ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă trei persoane în spital, din cauza ciupercilor.
 Vizualizări articol: 1019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Încă trei persoane în spital, din cauza ciupercilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei