Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 118 (5325)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În ultimul an

Procentul gravidelor care aleg anestezia loco-regională la naşterea prin cezariană a crescut cu 50% în Spitalul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

În Spitalul Judeţean de Urgenţă, procentul pacientelor care aleg anestezia loco-regională în locul celei generale la naşterea prin cezariană a crescut de la 5% la 55% în ultimul an. Anestezia loco-regională a devenit o alternativă preferată de tot mai multe mămici, care doresc să fie conştiente pe tot parcursul naşterii, este concluzia trasă la un an de la introducerea acestei tehnici pe plan local. Rezultatele proiectului de implementare în Suceava a anesteziei loco-regionale la naşterea prin cezariană au fost prezentate ieri, în conferinţă de presă, de medicul american de origine română Virgil Mânică, cel care în 2012 a pledat pentru practicarea pe scară largă a acestei proceduri şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Virgil Mânică profesează la Boston, iar în această săptămână s-a aflat pentru a doua oară în ultimul an la Suceava, pentru a vedea cum au reuşit specialiştii în anestezie şi terapie intensivă şi obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă să schimbe mentalitatea gravidelor.

 

Anestezia loco-regională, utilizată în 99% din operaţiile de cezariană din SUA

„Este un efort extraordinar şi mi se pare că mesajul a fost transmis pacientelor. Şi asta, deoarece astăzi ele vin şi cer singure anestezie loco-regională. Această procedură este mult mai sigură pentru mame, le dă posibilitatea de a-şi vedea bebeluşul chiar la naştere şi a-l lua imediat în braţe. În America, incidenţa anesteziei loco-regionale este de 99%. Deşi este o mare diferenţă, ne bucurăm să vedem că şi aici tendinţa este pozitivă”, a spus ieri, în conferinţă de presă, Virgil Mânică.

La întâlnirea cu jurnaliştii, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Dorin Stănescu, a subliniat că gravidele au înţeles beneficiile noii metode şi dezavantajele vechii proceduri, iar specialiştii suceveni îşi propun să se perfecţioneze în tehnica anesteziei loco-regionale la naşterea prin cezariană, astfel încât „confortul şi satisfacţia pacientelor să fie maxim”. El a adăugat că la sugestia doctorului Virgil Mânică în Spitalul Suceava se va introduce un model de antibioprofilaxie, care să reducă numărul infecţiilor nosocomiale, adică a celor contractate de bolnavi pe perioada internării, precum şi un model de întâlnire a grupului medical operator, înaintea fiecărei intervenţii chirurgicale, pentru a se pune la punct toate detaliile.

„Dorim să implementăm un checklist, adică un moment de respiro înaintea fiecărei operaţii, în care să recapitulăm totul. Să ştim cine suntem şi ce facem şi dacă datele despre pacient corespund. Este necesar, pentru că au fost situaţii peste tot în lume, iar noi nu trebuie să încurcăm bolnavii, mai ales că nu dispunem de acea brăţară de identificare, care nu este scumpă, dar ne lipseşte”, a explicat dr. Dorin Stănescu.

 

Analgezia în travaliu, o opţiune pentru naşterea naturală fără dureri

La rândul său, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, dr. Cristian Irimie, a vorbit despre importanţa analgeziei la naşterea naturală, care presupune aducerea pe lume a unui copil fără dureri. El a arătat că şi la Suceava se poate practica o obstetrică modernă, iar pacientele în travaliu trebuie sfătuite asupra diferitelor metode disponibile de analgezie a naşterii naturale, cum ar fi anestezia peridurală, care nu influenţează progresia travaliului. „Avem o maternitate modernă, prima care a fost deschisă în ţară după reabilitare, şi ne dorim să creştem performanţele profesionale. La Obstetrică-Ginecologie nu au existat infecţii intraspitaliceşti, nici măcar atunci când s-a lucrat ca pe timp de război, cu jumătate din secţie în şantier şi cu cealaltă jumătate în care s-a muncit cu un număr redus de paturi, dar în condiţiile aceleiaşi adresabilităţi”, a punctat Cristian Irimie.

Prezentă de asemenea la conferinţa de presă, dr. Laura Coca, medic în cadrul secţiei de Obstetrică-Ginecologie, a salutat colaborarea cu medicul american, arătând că femeile care optează pentru anestezia loco-regională se vor recupera mai repede şi mai bine după naştere şi vor scăpa de durerile de cap care apar după anestezia generală. În plus, ele au avantajul de a participa direct la momentul când copilul lor vine pe lume, îl vor putea vedea şi ţine în braţe chiar din prima secundă de viaţă. Un alt aspect deloc de neglijat este posibilitatea medicilor de a comunica cu mama în timpul operaţiei, când pot interveni diferite evenimente care necesită schimbarea conduitei terapeutice, a conchis dr. Laura Coca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procentul gravidelor care aleg anestezia loco-regională la naşterea prin cezariană a crescut cu 50% în Spitalul Suceava.
 Vizualizări articol: 2292 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Procentul gravidelor care aleg anestezia loco-regională la naşterea prin cezariană a crescut cu 50% în Spitalul Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei