Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cazuri izolate

Tuberculoză în mai multe şcoli şi licee din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Elevii şi profesorii de la două licee din municipiul Suceava sunt sub supraveghere epidemiologică după apariţia unor cazuri de tuberculoză în unităţile de învăţământ. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au demarat o anchetă epidemiologică şi, pentru a preîntâmpina alte îmbolnăviri, au efectuat dezinfecții în sălile de clasă şi în cancelarii.

Tuberculoza a fost semnalată la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară şi la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”. Pacienţii sunt doi elevi care au fost internaţi în spital pentru tratament de specialitate. Este vorba de un tânăr de clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, care a fost diagnosticat cu TBC în data de 9 aprilie, şi o tânără de 18 ani, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, la care simptomele de boală au apărut în data de 19 aprilie.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a anunţat ieri, prin directorul adjunct medical dr. Cătălina Zorescu, că la cele două licee s-au luat măsuri de limitare a numărului de cazuri şi a fost demarată o anchetă epidemiologică menită să stabilească sursa îmbolnăvirilor. „Deocamdată nu se pune problema unor focare, fiind vorba doar de cazuri izolate. Totuşi, pentru a se evita răspândirea tuberculozei, s-a dispus investigarea de urgenţă prin examen radiologic a tuturor persoanelor cu care elevii bolnavi au venit în contact. Din fericire, nici unul dintre bolnavi nu este cazat în cămin. Unul face naveta, iar celălalt stă în gazdă, ceea ce înseamnă că numărul elevilor care s-ar fi putut molipsi este mai mic”, a arătat responsabilul DSP.

 

Adolescenţii, expuşi riscului de a se îmbolnăvi de TBC, din cauza stilului nesănătos de viaţă

Astfel, au devenit suspecţi de TBC şi vor fi investigaţi medical zeci de colegi, profesori şi membri de familie ai celor doi elevi diagnosticaţi cu tuberculoză. Ancheta epidemiologică se va relua în cazul în care vor fi descoperite noi cazuri de boală, urmând a fi supuşi unor analize şi contacţii ultimilor bolnavi de tuberculoză.

Dr. Cătălina Zorescu a arătat ieri că în acest an au existat mai multe cazuri de TBC în colectivităţile şcolare şi a atras atenţia asupra stilului de viaţă nesănătos pe care îl adoptă în ultima perioadă adolescenţii. Este vorba de cure de slăbire, consum de alcool, tutun sau substanţe interzise, nopţi pierdute în cluburi sau la învăţat pentru examene, care nu fac altceva decât să ducă la scăderea imunităţii. „Alimentaţia incorectă, oboseala şi stresul scad rezistenţa organismului, iar riscul de a contracta boala este cu mult mai mare”, a explicat adjunctul DSP Suceava.

Potrivit statisticilor, de la începutul anului, tuberculoza a mai fost depistată la cinci elevi, trei de liceu şi doi de şcoală gimnazială. Astfel, în intervalul ianuarie-martie 2013, boala a fost depistată la un băiat de 18 ani şi la o fată de 17 ani, care învaţă la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” şi, respectiv, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, dar şi la o elevă de clasa a IX-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Tuberculoza a mai fost descoperită la doi doi copii de 8 ani, un băiat şi o fată, ambii elevi în clasa I, la şcoli din mediul rural.

În 2012, de tuberculoză s-au îmbolnăvit 12 copii cu vârste până în 14 ani. Anul trecut, numărul pacienţilor cu TBC din judeţ a fost în scădere, medicii contabilizând 365 de cazuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tuberculoză în mai multe şcoli şi licee din judeţ.
 Vizualizări articol: 1445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Tuberculoză în mai multe şcoli şi licee din judeţ3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevaratele cauze sunt... trimis de
(24 apr 2013, 15:13:57
pubertatea (mai ales la fete), scaderea puterii de aparare (malnutritie, tratament cu steroizi, tuse convulsiva, pojar, SIDA), fumatul, alcoolismul, nerespectarea regulilor de igiena.
In ziua de azi, malnutritia si jegul (lipsa igienei) printre elevii de clasele a IX-a in general, dar si curatenia efectiva din bude, unde doar pute a  ☭  si clor, cred ca e de fapt singura explicatie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei