Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 78 (5285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O scădere a concentraţiei hormonului somnului, asociată cu un risc crescut de diabet

 

O secreţie mai scăzută de melatonină, un hormon care declanşează somnul, este asociată cu un risc crescut de diabet adult (de tipul 2), afirmă autorii unui studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA), informează AFP.

"Este pentru prima dată când se constată o asociere între secreţia nocturnă de melatonină şi riscul de diabet de tipul 2", a subliniat medicul Ciaran McMullan, cercetător la Brigham and Women's Hospital din Boston, unul dintre autorii studiului.

El speră că studiul său va conduce la realizarea altor cercetări care vor examina efectele pe care le are secreţia de melatonină asupra organismului şi rolul acestui hormon asupra metabolismului glucozei şi a riscului de diabet.

Concentraţiile de melatonină, produsă de creier mai ales în timpul somnului, se află la cel mai mare nivel în timpul nopţii, fapt care permite reglarea ritmului circadian.

Pentru acest studiu, cercetătorii au identificat 370 de femei, de aceeaşi rasă şi de aceeaşi vârstă, care au dezvoltat un diabet de tipul 2, şi alte 370 de femei dintr-un grup-ţintă care nu prezentau niciun simptom al acestei boli. Medicii americani au constatat că voluntarele diabetice prezentau concentraţii de melatonină mai mici în timpul nopţii decât cele din grupul-ţintă.

Potrivit autorilor acestui studiu, concentraţiile scăzute de melatonină din timpul nopţii dublează riscul de apariţie a diabetului.

Această legătură a fost confirmată şi după luarea în calcul a celorlalţi factori care favorizează diabetul, precum obezitatea, antecedentele medicale din familie şi stilul de viaţă - regimul alimentar, practicarea exerciţiilor fizice, fumatul şi durata somnului.

Secreţia de melatonină a variat foarte mult la participantele la acest studiu, cele mai ridicate concentraţii fiind de aproape cinci ori mai mari decât cele mai scăzute. Sensibilitatea la insulină - un hormon care controlează concentraţia de glucoză din sânge - era mai mare în rândul femeilor cu cele mai ridicate concentraţii de melatonină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O scădere a concentraţiei hormonului somnului, asociată cu un risc crescut de diabet.
 Vizualizări articol: 893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O scădere a concentraţiei hormonului somnului, asociată cu un risc crescut de diabet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei