Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 dec 2012 - Anul XVII, nr. 299 (5204)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicamente fabricate din alge, utile împotriva cancerului

Alga microscopică Chlamydomonas reinhardtii, folosită în mod tradiţional în producţia de biocarburanţi, permite obţinerea la costuri mai mici a unor proteine complexe, folosite în tratamentul contra anumitor tipuri de cancer, informează lefigaro.fr.

Biologii de la Universitatea California din San Diego au reuşit să producă proteine complexe, folosite pentru a trata anumite tipuri de cancer, obţinute din alge verzi microscopice modificate genetic. Medicamentele astfel obţinute sunt la fel de performante ca medicamentele fabricate prin metode clasice, pe baza unor bacterii sau a unor celule prelevate de la mamifere, iar costurile lor sunt mult mai mici.

"Este imposibil să produci aceste substanţe din bacterii, întrucât acestea sunt incapabile să reconstituie structura în trei dimensiuni a acelor proteine", explică Stephen Mayfield, principalul autor al acestui studiu, publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite. Este imposibil să fie obţinute şi din celule de mamifere, întrucât partea toxică a proteinei le-ar ucide.

Folosite şi pentru producerea de biocarburanţi, algele fac parte din specia Chlamydomonas reinhardtii. Medicii americani au reuşit să producă, după transgeneză, o proteină compusă din două părţi sau "domenii": una conţine un anticorp capabil să se îndrepte automat spre celulele canceroase ţintite, iar cealaltă eliberează o toxină care le ucide, inhibând astfel dezvoltarea tumorilor.

Aceste proteine, denumite "proteine de fuziune", sunt produse în prezent de laboratoare farmaceutice printr-un procedeu în două etape: anticorpul este multiplicat în celulele de hamster chinez înainte de a fi purificat, fiind apoi asociat, separat, de acea toxină, prin intermediul unor reacţii chimice. Proteina finală rezultată este repurificată.

"Metoda noastră prezintă un dublu avantaj", subliniază profesorul Mayfield. "Întrucât noi producem o singură proteină ce conţine cele două domenii, trebuie să o purificăm o singură dată. Astfel, este mult mai ieftin să folosim alge decât celule de hamster".

Un alt avantaj: biosinteza are loc în interiorul cloroplastelor acelor alge. Or, aceste mici incluziuni celulare, unde are loc fotosinteza, au particularitatea de a "sechestra" proteina-medicament fără a fi afectate, protejând astfel celula gazdă de efectele ei dăunătoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicamente fabricate din alge, utile împotriva cancerului.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicamente fabricate din alge, utile împotriva cancerului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei