Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 oct 2012 - Anul XVII, nr. 252 (5157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pacienţi nemulțumiți

19 doctori, reclamaţi la Colegiul Judeţean al Medicilor, de la începutul anului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

19 dosare au fost înregistrate de la începutul anului la Colegiul Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, dintre care nouă au fost soluţionate, opt sunt în lucru, iar alte două au fost retrase de reclamanţi, au informat reprezentanţii acestei organizaţii profesionale, potrivit cărora, cu o singură excepţie, în toate cazurile în care cercetările au fost finalizate s-a stabilit că acuzaţiile erau nefondate.

Singurul dosar în care s-au dispus măsuri în urma cercetărilor, respectiv o atenţionare, l-a vizat pe un medic de familie reclamat de un aparţinător că a refuzat eliberarea de medicamente subvenţionate. De menţionat că, în 2012, Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava s-a autosesizat şi a demarat anchete în două cazuri, dintre care unul semnalat în presă, în urmă cu trei săptămâni. Este vorba de acuzaţia de malpraxis formulată pe numele a doi medici de la spitalul din Rădăuţi, primul reclamat că nu ar fi sesizat că o femeie era însărcinată în luna a cincea, iar celălalt că ar fi refuzat să opereze o cezariană, în ambele sesizări fiind vorba de aceeaşi pacientă.
Potrivit responsabililor de la CJM, într-un caz din 2012 o pacientă gravidă a reclamat-o pe doctoriţa de familie că a purtat-o inutil pe drumuri atunci când i-a solicitat eliberarea un certificat de concediu prenatal, însă ulterior s-a demonstrat că medicul n-a fost rău-intenţionat, ci doar că nu era informat cu privire la ultimele modificări legislative operate la acest capitol. „Nu a fost emisă nici o sancţiune, deoarece nu s-a încălcat deontologia şi practica medicală”, au arătat responsabilii de la CJM.

 

Familia îl acuză că a refuzat să elibereze medicamente subvenţionate

Un alt dosar din acest an l-a vizat tot pe un medic de familie, acuzat de mama unui minor că a eliberat tatălui, pentru copilul suspect de anemie, un bilet de trimitere la specialist.

„Când doctoriţa a emis documentul reclamanta era căsătorită cu tatăl copilului, sesizarea către Colegiul Medicilor fiind făcută după divorţul celor doi soţi. În aceste condiţii, tatăl avea tot dreptul legal de a cere un bilet de trimitere, ceea ce înseamnă că în sarcina doctoriţei respective nu s-a putut reţine culpa medicală”, au explicat reprezentanţii CJM.

Într-un alt caz, singurul în care în acest an s-a dispus şi o măsură, este cel în care un aparţinător îl reclamă pe medicul de familie că n-a vrut să elibereze medicamente subvenţionate. Potrivit anchetatorilor, reţeta era pentru mama persoanei care a făcut sesizarea. Bolnava avea multiple afecţiuni şi necesita o serie întreagă de medicamente, dar, fiind atât de multe, medicul a omis să prescrie unul. „Când şi-a dat seama şi a vrut să remedieze greşeala era prea târziu, aparţinătorul înaintase deja plângerea, acuzând că nu s-a dorit eliberarea medicamentului. Medicului i s-a recomandat ca pe viitor să fie mai atent”, au menţionat factorii de decizie de la CJM.

Un dosar care a vizat tot un medic de familie este şi cel în care o pacientă sesizează faptul că ea şi familia ei nu au beneficiat de reţete. Din analizarea documentelor a reieşit însă că doctorul nu se face vinovat de acuzaţiile care i se aduc, el eliberând în repetate rânduri prescripţii medicale pentru reclamantă şi rudele acesteia.

 

Anchetaţi după ce n-au reuşit să-şi salveze de la moarte pacienţii

În alte trei cazuri soluţionate în favoarea medicilor anchetaţi a fost vorba de doctori acuzaţi că n-au făcut tot posibilul pentru a salva viaţa unor pacienţi pe care i-au avut în grijă. Potrivit reprezentanţilor CJM, sesizările i-au vizat pe trei medici de specialităţi diferite, care au tratat bolnavi de ciroză sau cancer în fază finală: „Familiile persoanelor decedate i-au reclamat pentru că nu au administrat anticoagulante, dar sunt cazuri grave, care se pierd foarte repede, indiferent de cum şi cât de repede intervii”, au declarat anchetatorii.

O altă reclamaţie a fost făcută împotriva unui ortoped de către un pacient cu fractură de gleznă, bolnavul fiind nemulţumit de modul în care şi-a recuperat funcţiile piciorului după operaţia la care a fost supus. Cercetările preliminare din acest caz, rămas deocamdată nesoluţionat, arată că pacientul nu a respectat indicaţiile medicului, el scoţându-şi singur şi mult prea devreme aparatul ghipsat. „A fost vorba de o fractură produsă pe o altă fractură, veche de două luni. La prima fractură, bolnavul nu s-a prezentat la medic, ci la un vraci din sat care să-i readucă osul în poziţia corectă. După ce în acelaşi loc a survenit a doua fractură, pacientul s-a adresat unui ortoped şi a fost operat. Bolnavul nu a ţinut cont de indicaţiile medicului, tăindu-şi singur ghipsul, prematur, condiţii în care osul s-a prins greşit”, au punctat responsabilii de la CJM.

 

Cercetări: Nu ar fi administrat un vaccin, iar pacienta a decedat

Într-un alt dosar deocamdată nefinalizat, un bolnav psihic l-a reclamat pe medicul psihiatru că i-a prescris „un tratament pe care nu-l mai poate scoate din corp”. „Bolnavul fusese internat cu forţa, fiindcă era violent, iar doctorul i-a administrat calmante. Este vorba de un pacient care s-a adresat Colegiului Medicilor şi în trecut, cu diferite nemulţumiri legate de modul în care este îngrijit”, au arătat reprezentanţii CJM.

Un caz aflat încă pe masa de lucru este şi cel în care un tată reclamă medicul că i-a „tăiat” nejustificat fiului său gradul de handicap, condiţii în care nu îşi mai poate încasa pensia de întreţinător.

În 2012, factorii de decizie de la CJM trebuie să răspundă şi unei plângeri formulate recent de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava pe numele medicului de familie din Izvoarele Sucevei, Călin Jean Fudulache, suspectat de faptul că nu ar fi vaccinat contra rujeolei o fetiţă de 9 ani din localitate. Reclamaţia a fost înaintată în această lună, la scurt timp după ce minora în cauză, elevă la şcoala din Brodina de Sus, a murit din cauza acestei boli banale a copilăriei.

Primul caz în care Colegiul Medicilor s-a autosesizat în 2012 face referire la un alt deces produs în condiţii neclare. „Familia unui bolnav a reclamat la poliţie că pacientul a murit din cauza medicului care l-a îngrijit. Este vorba de un medic care, totuşi, a pus un diagnostic corect deşi acesta nu ţinea de specialitatea lui. Practic, el i-a depistat pacientului cancerul şi l-a trimis într-o clinică universitară, unde diagnosticul a fost confirmat. Am auzit despre acest caz înregistrat la Vatra Dornei, care este unul mai complex, şi ne-am propus să aflăm exact ce s-a întâmplat”, au punctat responsabilii de la CJM.

Al doilea dosar în care Colegiul Medicilor s-a autosesizat, întocmit de această dată după mediatizarea în presa locală, vizează doi ginecologi de la Spitalul Municipal Rădăuţi, Maria Chifan şi Lilia Bobeico, acuzaţi de concubinul unei femei care a născut la maternitatea din localitate că au fost cât pe ce să-i omoare bebeluşul.

 

În 2011, sancţiuni considerate prea uşoare de reclamanţi şi atacate la forul superior

Anul trecut, Colegiul Judeţean al Medicilor a analizat 17 dosare care făceau referire la comportamentul neprofesional al unor doctori, cercetările lăsându-se cu cinci atenţionări şi o mustrare. În trei dintre aceste cazuri, reclamanţii, fie că a fost vorba de pacienţi sau aparţinători, s-au declarat nemulţumiţi de sancţiunile aplicate doctorilor, considerându-le mult prea uşoare, şi le-au contestat la Bucureşti, la Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 19 doctori, reclamaţi la Colegiul Judeţean al Medicilor, de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
19 doctori, reclamaţi la Colegiul Judeţean al Medicilor, de la începutul anului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei