Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 sep 2012 - Anul XVII, nr. 217 (5122)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un procedeu care ar putea preveni apariţia cariilor dentare, conceput de savanţii japonezi

Un procedeu considerat revoluţionar, care ar putea preveni apariţia cariilor dentare şi ar putea reda o strălucire deosebită smalţului dentar, a fost conceput de o echipă de savanţi japonezi, informează AFP.

Savanţii niponi, coordonaţi de Shigeki Hontsu de la Universitatea de biologie din Kinki, au obţinut o peliculă ultrafină pe bază de hidroxil-apatită, principalul component mineral din smalţul dentar.

"Aceasta este prima peliculă flexibilă pe bază de hidroxil-apatită din lume şi sperăm că vom putea să o folosim pentru a repara smalţul dentar avariat", a precizat Shigeki Hontsu.

"Stomatologii credeau că o peliculă formată în întregime din apatită este ceva care ţine de domeniul viselor, dar noi ne-am fixat obiectivul de a fabrica un smalţ dentar artificial", a continuat acelaşi cercetător nipon.

Pelicula, ce are o grosime de 0,004 milimetri, este obţinută cu ajutorul razelor laser proiectate asupra unor blocuri comprimate de hidroxil-apatită, în vid, pentru a face să apară toate particulele care o compun.

Acestea cad apoi pe un bloc de sare încălzită pentru a le cristaliza, înainte ca sarea să se dizolve în apă.

Produsul obţinut este apoi recuperat pe o hârtie filtrată şi apoi este uscat. El este suficient de solid pentru a fi manevrat cu o pensetă.

"Când aşezi această peliculă peste un dinte, ea devine invizibilă. Abia poate fi văzută cu ajutorul unei lămpi", a spus savantul nipon.

În momentul aplicării peliculei, aerul şi eventualul lichid pot să "scape" prin câteva găuri microscopice din noul material.

Pentru moment, principalul inconvenient constă în faptul că este nevoie de aproape o zi întreagă pentru ca pelicula să adere perfect peste dintele pe care îl acoperă.

Savanţii niponi vor începe în curând teste pe animale.

Shigeki Hontsu consideră că noul material va putea fi utilizat peste aproximativ cinci ani în tratamentele dentare, mai ales pentru protejarea dentinei, aflată imediat sub stratul de smalţ, sau pentru tratamentele contra sensibilităţii dentare acute. El consideră că intervalul de timp de care este nevoie pentru folosirea noului material în scopuri cosmetice va fi de numai trei ani.

Noua tehnologie a fost deja brevetată în Japonia şi în Coreea de Sud şi este pe cale de a fi omologată şi în Statele Unite, China şi Europa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un procedeu care ar putea preveni apariţia cariilor dentare, conceput de savanţii japonezi.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un procedeu care ar putea preveni apariţia cariilor dentare, conceput de savanţii japonezi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei