Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 aug 2012 - Anul XVII, nr. 190 (5095)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Corpul uman, mai confortabil în timpul alergării decât în timpul mersului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de specialişti în domeniul biomedicinei a ajuns la concluzia că omul se simte mai confortabil din punct de vedere fizic atunci când aleargă decât când merge.

Confortul vine însă abia după ce mişcarea ajunge la o viteză de doi metri pe secundă, respectiv 7,2 kilometri pe oră.

Americanii Gregory Sawicki şi Dominic Farris au descoperit şi de ce: la această viteză, corpul uman foloseşte cu mai multă uşurinţă un anumit muşchi al gambei, prin urmare energia acestuia (dar şi a organismului) este utilizată mai eficient.
Cei doi cercetători sunt realizatorii primului studiu din domeniul biomedicinei care combină imagistica prin ultrasunete, tehnici de monitorizare a mişcării la viteze mari şi o bandă de alergare ce măsoară forţa exercitată pentru a examina funcţionarea acestui muşchi al gambei şi felul în care se comportă atunci când oamenii merg şi aleargă.

În timpul experimentului, imagistica prin ultrasunete a fost folosită inedit: un senzor cu ultrasunete aplicat pe pulpă a arătat în timp real modificările apărute la nivelul muşchilor în timp ce subiecţii mergeau sau alergau la diverse viteze. Imaginile au arătat că muşchiul gastrocnemian (mai precis capătul medial al acestuia), care „comunică” apoi cu tendonul lui Ahile, este un fel de „ambreiaj” care se activează atunci când ridicăm piciorul pentru a păşi. El „imobilizează” capătul tendonului în timp ce corpul foloseşte energia transferată pentru a-l întinde. Printr-un fel de recul rapid, acesta eliberează apoi energia stocată, forţând astfel mişcarea. Numai că atunci când viteza ajunge la doi metri pe secundă, muşchiul funcţionează mai lent, conferind mai multă putere corpului, fără a forţa însă, şi sporeşte eficienţa şi confortul fizic.

„Imagistica prin ultrasunete ne-a ajutat să analizăm separat mişcarea muşchilor gambei şi a confirmat ipoteza privind viteza la care corpul uman se simte confortabil în timpul mişcării”, au explicat cercetătorii.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corpul uman, mai confortabil în timpul alergării decât în timpul mersului.
 Vizualizări articol: 1119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Corpul uman, mai confortabil în timpul alergării decât în timpul mersului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei