Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iul 2012 - Anul XVII, nr. 166 (5071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Neuroni funcţionali, creaţi din celule sangvine provenind din cordonul ombilical

Cercetătorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California şi de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona au reuşit să obţină neuroni funcţionali din celule sangvine provenind din cordonul ombilical. Timp de peste 20 de ani, medicii din lumea întreagă au folosit celulele provenind din sângele din placentă şi din cordonul ombilical, prelevate după naşterea bebeluşilor, pentru a trata o serie întreagă de boli, de la cancer şi maladii imuntare şi până la bolile sangvine şi tulburările de metabolism, informează sciencedaily.com.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California au descoperit o nouă metodă de folosire a unei proteine unice, cunoscută şi sub numele de "factor de transcriere", pentru a transforma celulele sangvine provenind din cordonul ombilical (CB) în celule neuronale. Această descoperire ar putea oferi în anii următori un tratament eficient contra unui număr mare de boli neuronale, inclusiv pentru accidentele vasculare cerebrale, traumele la nivelul creierului şi cele de la nivelul măduvei spinale.

Cercetătorii din California au demonstrat că aceste celule CB, prelevate din mezoderm - învelişul mijlociu al celulelor embrionare -, pot fi transformate în celule ectodermale, ce alcătuiesc învelişul exterior din care se dezvoltă creierul, măduva spinării şi celulele sistemului nervos. "Acest studiu arată pentru prima dată conversia directă a unei populaţii pure de celule sangvine umane provenind dintr-un cordon ombilical în celule neuronale, prin activarea forţată a unui singur factor de transcriere", a declarat Juan Carlos Izpisua Belmonte, profesor la Gene Expression Laboratory din cadrul Institutului Salk, coordonatorul studiului.

Neuronii astfel creaţi au fost integraţi fără probleme în reţeaua neuronală a unor şoareci şi au fost capabili să transmită impulsuri electrice, la fel ca neuronii maturi.

Potrivit autorilor studiului, descoperirea ar putea fi folosită în viitorul apropiat în tratamentul unor boli grave, precum autismul, schizofrenia, maladia Parkinson şi maladia Alzheimer.

Celulele sangvine provenind din cordonul ombilical oferă o serie de avantaje în comparaţie cu celelalte tipuri de celule suşă. În primul rând, ele nu sunt celule suşă embrionare şi din acest motiv utilizarea lor nu generează controverse de natură etică. În al doilea rând, ele sunt mai flexibile decât celulele suşă adulte provenind din măduva spinării şi pot fi astfel mult mai uşor transformate în ţesuturi specifice.Colectarea de celule CB este sigură, nedureroasă şi nu generează riscuri pentru donator. În plus, aceste celule pot fi stocate în bănci de sânge pentru a fi putea fi folosite ulterior.

Studiul, realizat în colaborare cu Fred H. Gage, profesor la Laboratorul de Genetică al aceluiaşi Institut Salk, şi cu Alessandra Giorgetti de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Barcelona, a fost publicat pe 16 iulie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neuroni funcţionali, creaţi din celule sangvine provenind din cordonul ombilical.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Neuroni funcţionali, creaţi din celule sangvine provenind din cordonul ombilical0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei