Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mai 2012 - Anul XVII, nr. 117 (5022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arsurile solare până la vârsta de 18 ani cresc riscul apariţiei cancerului de piele

Arsurile solare suferite până la vârsta de 18 ani cresc riscul apariţiei cancerului de piele la maturitate, de aceea dermatologii recomandă părinţilor şi tinerilor să stea la plajă numai până la ora 10 şi după ora 16, să folosească cremă, ochelari de protecţie şi haine lejere de culoare deschisă.

Riscul de melanom creşte în fiecare an, din cauza expunerii necontrolate la soare. Studiile arată că numărul cazurilor de melanom a crescut din 1992 până în 2011 cu trei la sută la populaţia albă, conform raportului "Cancer Facts & Figures".

În România, în numai 25 de ani, din 1983 până în 2008, incidenţa a crescut de la 1,2 cazuri la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creşterii acestui risc este expunerea îndelungată la soare sau la ultraviolete artificiale, cum ar fi cabinele de bronzat, a spus, ieri, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, Mihaela Leventer.

"Cancerul de piele este perfect tratabil, detectat precoce prin controlul periodic al pielii şi prin verificarea dermatoscopică a aluniţelor la risc, cel puţin o dată pe an. În ceea ce priveşte categoriile de populaţie cel mai predispuse la această afecţiune, persoanele cu piele deschisă, cu aluniţe numeroase sau cu aluniţe atipice, persoanele care au suferit arsuri solare până la vârsta de 18 ani, persoanele care au avut cancere de piele în familie, precum şi persoanele care stau neprotejate la soare prin natura profesiei sau petrec multe ore în aer liber prezintă un risc mai mare de melanom", a precizat Mihaela Leventer.

Întrebată dacă afirmaţia potrivit căreia aluniţele nu trebuie operate este valabilă, Mihaela Leventer a spus că aceasta este falsă şi "vine dintr-o mentalitate greşită".

Potrivit medicului, depistarea precoce, într-o fază incipientă este deocamdată singura modalitate de a creşte şansele de vindecare a melanomului.

"Şansa de supravieţuire în melanoamele incipiente este de 98 la sută. Dacă îl puteţi descoperi, îl puteţi opri. Orice modificări de culoare, textură, volum sau suprafaţă ale unei aluniţe pot indica apariţia unei forme de cancer de piele", a mai spus Mihaela Leventer.

 

Dermatoscopia, investigaţia recomandată

Medicii dermatologi recomandă verificarea periodică a aluniţelor. Investigaţia este nedureroasă, non-invazivă şi constă în fotografierea aspectului aluniţei din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop. Datele sunt stocate în computer, pentru calcularea unui scor de risc, compararea aspectului la controlul periodic şi realizarea unei hărţi dermatoscopice, a spus medicul Leventer.

"Melanomul malign reprezintă o problemă majora de sănătate publică. Identificarea factorilor de risc şi depistarea acestei tumori în faze incipiente reprezintă cele mai eficiente mijloace de a reduce mortalitatea prin melanom. De altfel, utilitatea acestor măsuri a fost demonstrată în cazul populaţiei din Australia - ţară cu expunere la soare foarte mare şi cu o populaţie cu un fototip vulnerabil la acţiunea ultravioletelor. Deşi numărul de cazuri de melanom în Australia este foarte mare, prin depistare şi tratament chirurgical precoce, mortalitatea prin melanom în această ţară a început să scadă", a spus Cătălin Popescu, medic la Spitalul Colentina din Bucureşti.

Vârsta medie de diagnostic a melanomului malign este de 45-55 de ani, însă acest tip de cancer afectează în mare măsură şi adolescenţii, din cauza arsurilor solare sezoniere şi a expunerii la solar.

 

Apel pentru prevenţia melanomului prin controlul periodic al pielii

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Melanomului, Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală face un apel pentru prevenţia melanomului prin controlul periodic al pielii şi lansează cartea "Să înţelegem melanomul", distribuită gratuit tuturor medicilor dermatologi din ţară.

Cartea este prima lucrare dedicată publicului care explică implicaţiile celei mai grave forme de cancer cutanat. Volumul, scris de doi cunoscuţi dermatologi americani, Perry Robins şi Maritza Perez, este tradus şi adaptat de către doctorul Mihaela Leventer.

"Singura şansă de vindecare în cazul apariţiei unui melanom malign este diagnosticarea în timp util şi excizarea promptă a leziunii periculoase. Noi, dermatologii, vedem partea întunecată a expunerii la lumină, de aceea îi sfătuim pe toţi să viziteze periodic un specialist pentru asigurarea sănătăţii pielii", a mai spus Leventer.

Potrivit specialiştilor, toate persoanele care au mai mult de 50 de aluniţe sunt vulnerabile, de aceea expunerea protejată la radiaţii ultraviolete şi monitorizarea constantă a modificării aluniţelor sunt singurele care pot depista în timp util apariţia cancerului de piele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arsurile solare până la vârsta de 18 ani cresc riscul apariţiei cancerului de piele.
 Vizualizări articol: 573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arsurile solare până la vârsta de 18 ani cresc riscul apariţiei cancerului de piele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei