Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 ian 2012 - Anul XVII, nr. 19 (4924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primele grefe oculare cu celule suşă embrionare au dat rezultate încurajatoare

Primele grefe oculare cu celulă suşă embrionare umane, realizate în Statele Unite ale Americii, au dat rezultate încurajatoare în cazul a doi pacienţi suferind de grave maladii ale ochilor, potrivit unui articol publicat în revista The Lancet, transmite AFP.
"Aceasta este prima dată când se raportează un caz despre utilizarea acestui tip de celule la om", scrie în studiu, care a fost coordonat de compania americană Advanced Cell Technology (ACT) într-un institut californian. "Transplantul pare sigur la patru luni de la realizarea lui, iar vederea celor doi pacienţi s-a ameliorat", scrie în acelaşi studiu.
La 13 ani de la descoperirea celulelor suşă embrionare, acest tip de terapie, foarte promiţătoare, constituie un subiect controversat: celulele sunt prelevate din embrioni umani, în primul lor stadiu de dezvoltare, fapt care conduce la distrugerea lor.
Celulele suşă embrionare sunt singurele celule capabile să se diferenţieze în toate celelalte tipuri de celule - sangvine, musculare etc. - şi să se multiplice fără limită, prezentând astfel un enorm potenţial terapeutic.
În cazul fiecăruia dintre cei doi pacienţi voluntari, suferind de două boli diferite, care au acelaşi rezultat - orbirea -, circa 50.000 de derivate din celule suşă embrionare au fost injectate sub retina unuia dintre cei doi ochi.
Primul pacient, în vârstă de 50 de ani, suferă de maladia Stargardt, care conduce la diminuarea acuităţii vizuale. Al doilea pacient, în vârstă de aproximativ 70 de ani, suferă de degenerescenţă maculară, prima cauză a orbirii în lume.
"Niciunul dintre pacienţi nu şi-a pierdut vederea" în urma intervenţiei, iar "anumite teste sugerează o ameliorare a vederii", indică studiul din The Lancet.
În primul caz, ameliorarea s-a tradus prin faptul că pacientul este capabil să distingă mişcările degetelor, deşi înainte nu le putea detecta decât pe cele ale mâinii.
Până în prezent, celulele par să nu fie respinse de organism sau să determine efecte secundare, spun autorii studiului, care adaugă însă că mai sunt necesare teste şi cercetări pentru a stabili dacă metoda este una viabilă pe termen lung.
Următoarea etapă constă în tratarea pacienţilor cu forme incipiente ale maladiilor menţionate mai sus.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primele grefe oculare cu celule suşă embrionare au dat rezultate încurajatoare.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primele grefe oculare cu celule suşă embrionare au dat rezultate încurajatoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei