Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2012 - Anul XVII, nr. 5 (4910)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O substanţă din uleiul de peşte, o posibilă soluţie contra leucemiei

O substanţă obţinută din uleiul de peşte are capacitatea de a bloca celulele suşă care declanşează leucemia şi ar putea sta la baza unui tratament eficient contra acestei maladii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Pennsylvania State University, relatează dailymail.co.uk.
În cadrul acestui studiu, şoarecii injectaţi cu celule suşă care declanşează leucemia au fost trataţi cu acea substanţă obţinută din uleiul de peşte. Vindecarea lor a fost completă, iar boala nu a mai revenit.
Compusul - denumit delta-12-protaglandin J3 sau D12-PGJ3 - a identificat şi a distrus celulele suşă care declanşează leucemia mieloidă cronică (CML).
Substanţa este fabricată pe baza acizilor graşi omega-3 din carnea de peşte şi uleiul de peşte.
Sandeep Prabhu, profesor de toxicologie imunitară şi moleculară la Pennsylvania State University, coordonatorul studiului, a declarat: "Cercetările efectuate în trecut pe acizii graşi au relevat o serie de beneficii ale acestora asupra sistemului cardiovascular şi asupra procesului de dezvoltare a creierului, în special la copii. Noi am demonstrat faptul că anumiţi metaboliţi din omega-3 au capacitatea de a selecta şi de a distruge celulele suşă care declanşează leucemia la şoareci. Aceşti şoareci s-au vindecat complet, iar boala nu a mai reapărut".
Savanţii de la universitatea americană, al căror studiu a fost publicat în revista Blood, au precizat faptul că acel compus distruge celulele suşă declanşatoare de leucemie care se găsesc în splina şi în măduva osoasă a şoarecilor.
Substanţa activează o genă, aflată în structura acelor celule suşă, care programează celulele să se autodistrugă.
Distrugerea celulelor suşă în cazul pacienţilor suferind de leucemie - un tip de cancer al celulelor albe - este un proces important, întrucât celulele suşă au capacitatea de a se multiplica şi de a produce şi mai multe celule canceroase, dar şi alte celule suşă.
Tratamentul actual utilizat contra CML creşte speranţa de viaţă a pacienţilor prin păstrarea la un nivel scăzut a numărului de celule care provoacă leucemie. Însă medicamentele administrate nu conduc la o vindecare completă, întrucât ele nu identifică şi nu distrug celule suşă responsabile cu declanşarea leucemiei.
În cadrul acestui studiu, cercetătorii au injectat în organismul fiecărui şoarece 600 de nanograme de compus D12-PGJ3, în fiecare zi, timp de o săptămână.
Testele au arătat că şoarecii injectaţi au beneficiat de o vindecare completă. Numărul celulelor albe s-a menţinut la cote considerate normale, iar splina lor a revenit la dimensiunile obişnuite. Boala nu a mai revenit.
Savanţii americani s-au concentrat asupra compusului D12-PGJ3 nu doar datorită faptului că acesta distruge celulele suşă cauzatoare de leucemie, ci şi pentru faptul că această substanţă provoacă mai puţine efecte secundare.
Ei încearcă în această perioadă să afle dacă substanţa poate fi folosită cu succes şi pentru a trata formele terminale de CML. În prezent nu există niciun medicament care să fie eficient contra bolii atunci când aceasta ajunge într-un astfel de stadiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O substanţă din uleiul de peşte, o posibilă soluţie contra leucemiei.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O substanţă din uleiul de peşte, o posibilă soluţie contra leucemiei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei