Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 ian 2012 - Anul XVII, nr. 3 (4908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un "ficat virtual", obţinut de cercetătorii europeni

Un "ficat virtual" a fost pus la punct de cercetătorii europeni cu scopul de a-i ajuta pe chirurgi să planifice şi să realizeze operaţii pe acest organ vital din organism, arătându-le cu un grad înalt de precizie mărimea şi locul în care se află tumorile, a anunţat, ieri, Comisia Europeană.
Potrivit AFP, câţiva oameni de ştiinţă şi cercetători din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Elveţia au construit acest dispozitiv în cadrul proiectului PASSPORT (Patient-Specific Simulation and Pre-Operative Realistic Training), care a beneficiat de finanţări europene.
Acest "ficat virtual", diferit pentru fiecare pacient, este construit pe baza imaginilor trimise de medicii radiologi către aplicaţia online a programului PASSPORT. Graţie acestui program, chirurgii pot să vizualizeze şi să localizeze mai bine eventualele tumori, iar acest fapt îi ajută pe chirurgi atunci când iau decizia de a opera un anumit pacient, au explicat reprezentanţii Comisiei Europene.
Mii de persoane mor în fiecare an din cauza maladiilor hepatice, cel mai adesea din cauza cancerului sau a cirozelor hepatice.
În prezent, mai puţin de 50% dintre pacienţi suferă o operaţie ce constă în extirparea părţii vătămate a organului - care poate să se regenereze apoi -, pentru că medicii chirurgi nu pot să opereze dacă nu cunosc cu precizie mărimea şi localizarea zonelor bolnave, dar şi starea de sănătate generală a pacientului.
Folosirea "ficatului virtual" ar trebui să contribuie la creşterea acestui procentaj.
"Acest proiect reprezintă o realizare majoră, care va permite ameliorări în ceea ce priveşte diagnosticul şi chirurgia şi va contribui la salvarea unor vieţi", a declarat într-un comunicat Neelie Kroes, comisarul european pentru Agenda digitală.
Utilizarea fondurilor europene destinate cercetărilor ştiinţifice cu scopul de a îmbunătăţi cunoştinţele medicale reprezintă unul dintre obiectivele Agendei Digitale europene.
Proiectul PASSPORT, coordonat de Institutul de cercetări contra cancerului aparatului digestiv (IRCAD), cu sediul la Strasbourg, s-a derulat în perioada iunie 2008 - decembrie 2011. Programul a avut un buget de 5,4 milioane de euro, din care 3,6 milioane de euro au fost asigurate de Uniunea Europeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un "ficat virtual", obţinut de cercetătorii europeni.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un "ficat virtual", obţinut de cercetătorii europeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Virtual=care nu exista trimis de
( 6 ian 2012, 12:44:12
Deci cum poate fi pus ceva la punct cand acel ceva nu exista decat ca posibilitate? Pana la urma te prinzi cum sta treaba, dar titlul si introducerea sunt total neinspirate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei