Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2011 - Anul XVI, nr. 270 (4868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

RETINOPATIA DIABETICĂ tratată cu succes la departamentul “OCHIUL DIABETIC” din Clinica NOVAOPTIC

Retinopatia diabetică este o complicaţie frecventă a diabetului care are o prevalenţă de peste 33% printre pacienţii diabetici. În țările dezvoltate retinopatia diabetică este principala cauză de orbire la persoanele între 20 şi 65 ani. Datele statistice recente arată că majoritatea pacienţilor cu o vechime a diabetului de cel puţin 20 de ani dezvoltă retinopatie diabetică. Dintre aceștia 5,6% prezintă edem macular clinic semnificativ, iar 7,9% prezintă retinopatie diabetică ce ameninţă grav vederea.

Retinopatia diabetică are 2 forme distincte: forma neproliferativă și forma proliferativă. Edemul macular este o complicație care poate apărea în fiecare din cele 2 forme.

Severitatea retinopatiei diabetice neproliferative creşte cu conversia spre formă proliferativă.

 

Retinopatia diabetică neproliferativ

În această fază a bolii, arterele care irigă retina devin fragile şi se sparg formând mici hemoragii. Această spargere a vaselor conduce adesea la edem la nivelul retinei şi implicit la scăderea vederii.

Retinopatia diabetică neproliferativă este caracterizată prin permeabilitatea capilară crescută, micronevrisme, hemoragii, exudate şi edem. Simptomele vizuale nu apar în general în stadiile precoce ale retinopatiei. Totuşi modificări vizuale timpurii semnificative pot apărea la un număr mic de pacienţi, în special la cei cu diabet zaharat tip II. De aceea, recomandăm din momentul stabilirii diagnosticului pentru bolnavii cu diabet zaharat tip I si II examinarea anuală a fundului de ochi. În timpul sarcinii, examinarea pacientelor  cu diabet trebuie făcută trimestrial.

Edemul macular este o cauză frecventă a diminuării acuităţii vizuale la diabetici şi poate fi detectat clinic prin examenul fundului de ochi şi confirmat prin Tomografia în Coerență Optică (OCT). Această metodă de investigație modernă, 3-D, neinvazivă se efectuează cu succes la Clinica Novaoptic. Avem o experiență în acest domeniu de 2 ani, timp în care s-au facut peste 1000 de tomografii oculare. Medicii clinicii realizează, de asemenea, fotografierea digitală a retinei la pacienții cu diabet pentru a urmări corect și obiectiv evoluția retinopatiei diabetice.

 

Retinopatia diabetică proliferativă

Retinopatia diabetică proliferativă este caracterizată prin formarea de vase noi anormale (neovascularizaţie) care se extind progresiv. În stadiile avansate se formează membrane neovasculare care pot produce dezlipirea retinei prin tracţiune. Pot apărea hemoragii vitreene provenite din ruperea neovaselor. Simptomele vizuale variază în funcţie de evenimentele patologice. De exemplu, pierderea bruscă a vederii survine ca urmare a unei hemoragii intravitreane sau a dezlipirii retinei. 

 

În Clinica Novaoptic pacienții pot efectua ecografia oculară pentru diagnosticul rapid și precis în stadiul proliferativ al retinopatiei diabetice.

Tratament

Retinopatia diabetică este tratată în mai multe moduri,  depinzând de stadiul bolii și de specificitatea cazului.

Tratamentul recomandat (de elecție) pentru retinopatia diabetică neproliferativă cu edem macular şi al retinopatiei diabetice proliferative în stadiul iniţial este fotocoagularea retinei cu Laser Argon sau diodă. Obiectivul acestui tip de tratament este de a opri evoluţia bolii.

În Clinica Novaoptic pentru fotocoagularea retinei se folosește cu succes LASER-ul ZEISS VISULAS 532, obținând rezultate remarcabile în stoparea retinopatiei diabetice.

Vitrectomia este o altă soluţie chirurgicală aplicabilă pacienţilor cu diabet care suferă o hemoragie vitreană . În timpul operaţiei de vitrectomie, chirurgul retinian îndepărtează cu atenţie sângele şi părţi ale vitrosului ataşate de retină care pot să tensioneze retina şi pot conduce la dezlipire de retină.

Pacienţii cu diabet au un risc mai mare de ruptură retiniană şi dezlipire de retină. Rupturile retiniene sunt de cele mai multe ori cicatrizate cu ajutorul chirurgiei laser. Dezlipirea de retină necesită tratament chirurgical pentru a reataşa retina de zona posterioară a ochiului. Prognosticul în refacerea vederii este dependent de severitatea dezlipirii de retină și leziunilor asociate.

 

Tratamentul modern al edemului macular diabetic

Factorii de risc pentru edemul macular diabetic sunt vârsta şi controlul diabetic deficitar. Riscul creşte proporțional cu severitatea retinopatiei diabetice background. Într-un studiu cuprinzând 1585 de pacienţi cu diabet, incidenţa edemului macular diabetic a fost numai 20% printre cei cu formă uşoară de retinopatie diabetică neproliferatiă, dar a fost de 75% printre cei cu formă severă de retinopatie diabetică neproliferativă.

Pentru retinopatia diabetică cel mai bun mijloc de prevenţie este tratamentul optim al diabetului şi altor afecțiuni care-l acompaniază frecvent. Din studiile pe termen lung ştim că hiperglicemia este factorul principal care contribuie la dezvoltarea unui număr de complicaţii cronice, incluzând retinopatie, neuropatia şi nefropatia care sunt responsabile de a influenţa negativ calitatea vieţii, ca şi morbiditatea pe termen lung.

Ghidul european al Asociației Europene de Studii diabetice (EASD) lansează câteva obiective dificile pentru pacienţii diabetici. Acestea includ nu doar menţinerea niveluluil HbA1c la 6,5%, dar şi menţinerea TA la nivele sub 130/80 mmHg, LDL colesterol sub 1,8 mmol/l şi trigliceridele sub 1,7 mmol/l.
Ghidul recomandă, de asemenea, schimbări în stilul de viaţă, cum ar fi mai mult exerciţiu fizic şi modificări de dietă, în particular reducerea aportului de zahăr şi grăsimi. Renunțarea la fumat este obligatorie, deoarece fumatul contribuie la toate complicaţiile cronice, în special cele macrovasculare.

Tratamentul edemului macular este o provocare majoră în ciuda progreselor realizate în controlul glicemiei, presiunii arteriale, utilizarea fotocoagulării LASER şi chirurgiei vitreoretiniene. Prin adăugarea agenţilor farmacologi, singuri sau în combinaţie, îmbunătăţirea prognosticului vizual este posibilă.

Fotocoagularea LASER rămâne standardul de aur şi este tratamentul de bază pentru edemul macular diabetic. Studiul ETDRS arată că fotocoagularea LASER a edemului macular reduce riscul scăderii vederii cu 50%. În comparaţie cu pierderea vederii la 33% din pacienţii netrataţi, doar 13% din ochii trataţi vor pierde 3 sau mai multe linii de acuitate vizuală în următorii trei ani.

Totuşi, fotocoagularea LASER nu pare eficientă în îmbunătăţirea vederii şi mai puţin de 50% din pacienţi care urmează tratamentul câştigă o linie de acuitate vizuală.

De aceea specialiştii în retină şi-au îndreptat atenţia spre agenţi farmacologici implicaţi în patologia microvasculară, incluzând inhibitori ai factorilor de creştere vasculară şi corticocosteroizi.

Ca şi în edemul macular, fotocoagularea retiniană rămâne standardul de tratament în retinopatia diabetică proliferativă. Studiile actuale arată eficienţa tratamentului cu medicamente anti-angiogenice (care inhibă proliferarea neovaselor) în această formă a bolii. Administrarea lor se face sub forma injecțiilor intravitreene.

Noua terapie antiangigenică, folosită și in Clinica Novaoptic, determină un răspuns rapid, detectabil încă din a 3-a săptămână după prima injecţie. Mai mult, el stabilizează acuitatea vizuală, induce regresia membranelor proliferative şi îmbunătăţeşte edemul macular diabetic.

Recomand pacienților diagnosticați cu diabet să efectueze în fiecare an un examen oftalmologic complet pentru depistarea precoce a semnelor de retinopatie diabetică și instituirea cât mai rapidă a tratamentului care le poate preveni pierderea vederii.

Departamentul “OCHIUL DIABETIC” din cadrul Clinicii Novaoptic este destinat depistării precoce a retinopatiei diabetice, utilizând metode performante de diagnostic, tratamentul modern prin LASER și medicamente de ultima oră. Medici Clinicii Novaoptic au stagii de specializare în țară și străinătate, pregătirea lor deosebită vă conferă siguranța unui tratament eficient și perfect adecvat nevoilor Dvs.

dr. Cristina DAVID
medic primar oftalmolog
Clinica Oftalmologică NOVAOPTIC

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RETINOPATIA DIABETICĂ tratată cu succes la departamentul “OCHIUL DIABETIC” din Clinica NOVAOPTIC.
 Vizualizări articol: 1807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
RETINOPATIA DIABETICĂ tratată cu succes la departamentul “OCHIUL DIABETIC” din Clinica NOVAOPTIC5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei