Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 nov 2011 - Anul XVI, nr. 264 (4862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un tratament cu laser, care poate să schimbe culoarea ochilor, conceput de un medic american

Un tratament cu laser, care are capacitatea de a schimba culoarea ochilor pacienţilor, a fost conceput de curând de un medic american şi se află deja în perioada de testare, informează bbc.co.uk.

Medicul Gregg Homer susţine că o expunere de 20 de secunde la razele laser este suficientă pentru a distruge pigmentul din ochii căprui, care vor deveni, treptat, albaştri.

Specialistul american a anunţat că are nevoie de o investiţie de 750.000 de dolari pentru a continua testele clinice.

Medicii oftalmologi avertizează însă asupra riscurilor unui astfel de tratament, deoarece distrugerea pigmentului din ochi poate să conducă la apariţia unor afecţiuni oculare, dacă razele de lumină ajung într-o cantitatea prea mare la nivelul retinei.

Stroma Medical, compania care intenţionează să comercializeze noul tratament, estimează că va fi nevoie de cel puţin 18 luni pentru a finaliza testele de siguranţă.

 

Tratamentul durează doar 20 de secunde

Procedura se bazează pe un sistem computerizat de scanare, care fotografiază irisul şi apoi identifică zonele care trebuie să fie "tratate".

Medicii lansează apoi raze laser, folosind un tipar specific fiecărui pacient, acţionând, pe rând, asupra unei zone selectate de pe irisul pacientului. După ce toate zonele selecţionate au fost atinse cu aceste fascicule de raze laser, procedura este reluată de câteva ori.

Tratamentul durează doar 20 de secunde.

"Razele laser agită pigmentul de la suprafaţa irisului. Folosim două frecvenţe care sunt absorbite de pigmentul care dă culoarea închisă a ochilor, iar acestea sunt absorbite complet. Aşadar nu există nici un pericol de a vătăma restul ochiului", a explicat Gregg Homer, care este totodată preşedintele companiei Stroma Medical.

"Temperatura creşte şi schimbă structura celulelor de pigmentare. Organismul realizează că există un ţesut vătămat şi sintetizează o proteină. Aceasta recrutează la rândul ei o altă substanţă, care acţionează ca un fel de Pac-man, ce digeră acel ţesut la nivel molecular", a adăugat Gregg Homer.

După prima săptămână de tratament, culoarea ochilor devine mai închisă, pe măsură ce ţesutul îşi schimbă caracteristicile. Ulterior se declanşează procesul de "digestie", iar după un interval de 1-3 săptămâni începe să apară culoarea albastră la nivelul irisului.

Deoarece pigmentul - denumit melanină - nu se poate regenera, tratamentul este ireversibil.

Laserul este deja utilizat de medicina modernă pentru înlăturarea acestei substanţe din piele, în tratamentele contra petelor şi pistruilor.

Alţi experţi şi-au exprimat deja rezervele faţă de acest tratament.

"Pigmentul se află acolo cu un motiv. Dacă pigmentul se pierde, pot apărea probleme precum orbirea sau vederea dublă", afirmă Larry Benjamin, un chirurg specializat în medicina oculară de la Stoke Mandeville Hospital din Marea Britanie.

"Dacă nu ai pigment e ca şi cum ai avea un vizor al unui aparat de fotografiat cu o folie transparentă. Nu ai putea să controlezi cantitatea de lumină care intră în aparat", a adăugat acelaşi specialist britanic.

 

Explicaţii

Însă medicul Gregg Homer afirmă că tratamentul său înlătură doar pigmentul de pe suprafaţa retinei. "Această cantitate înlăturată reprezintă doar o treime, cel mult jumătate, din cantitatea de pigment din spatele irisului şi ea nu are nici o importanţă medicală", a declarat medicul american.

El afirmă, totodată, că pacienţii vor avea o sensibilitate la lumină mai mică în comparaţie cu persoanele care s-au născut cu ochii albaştri. Potrivit medicului Homer, persoanele cu ochi căprui au mai mult pigment în acea zonă a globului ocular şi cea mai mare parte din pigment va rămâne neafectat de tratament.

"Am făcut teste pentru 15 proceduri diferite de siguranţă. Am făcut teste înainte şi după tratament, în ziua următoare, în săptămânile următoare, în luna următoare şi în următoarele trei luni. Până acum, nu a fost constatată nici o dovadă care să ateste producerea unei vătămări", a explicat specialistul american.

Gregg Homer a lucrat ca avocat pentru diverse celebrităţi din industria de divertisment din Los Angeles, dar a renunţat la această profesie în anii 1990 pentru a studia biologia la Stanford University din California. A depus actele pentru obţinerea patentului pentru acest tratament cu laser în 2001, dar abia în 2004 a început să efectueze experimente pe animale într-o clinică specializată.

Pentru a-şi finanţa cercetările, şi-a cheltuit propriile economii şi a atras investiţii apelând la diverse fonduri de capital şi a obţinut o sponsorizare guvernamentală.

Primele teste pe oameni au fost realizate pe cadavre, iar testele pe pacienţi vii au început în Mexic în august 2010.

17 persoane au apelat la acest tratament până acum. Toţi pacienţii prezentau deficienţe de vedere şi au primit în mod gratuit un transplant de lentile în schimbul participării la acest studiu.

Toate testele au fost supravegheate de o comisie de experţi oftalmologi care s-au asigurat că procedurile au respectat standardele din domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tratament cu laser, care poate să schimbe culoarea ochilor, conceput de un medic american.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un tratament cu laser, care poate să schimbe culoarea ochilor, conceput de un medic american0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 8 nov 2011, 13:49:54
...iar un medic rus schimba culoarea politica?
2.   Ce porcarie trimis de
( 8 nov 2011, 14:48:51
tocmai pigmentul stabileste unda de culori perceputa si intensitatea ei, d-aia au unii orbi ochii albi, pentru ca li s-a degradat pigmentul in totalitate...sa vedem cati vor ramane orbi dupa acest tratament...

daca te-ai nascut caprui, de ce ai vrea sa schimbi asta, riscandu-ti vederea si culmea, platind bani pentru asta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei