Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 oct 2011 - Anul XVI, nr. 250 (4848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suplimentele alimentare pot face uneori mai mult rău decât bine

Suplimentele alimentare ar trebui să întărească rezistenţa la diferite afecţiuni, să energizeze, pe scurt, să aducă numai avantaje, potrivit părerilor tradiţionale. Din păcate, potrivit celor mai noi studii în domeniu, aceşti aşa-zişi aliaţi ai sănătăţii pot face uneori mai mult rău decât bine.

Uleiul de peşte, vitamina E, calciul, fierul, cuprul, acidul folic, multivitaminele - sunt doar câţiva dintre vinovaţii puşi la perete în urma celor mai recente studii de specialitate. Administrate în anumite doze şi anumitor categorii de persoane, aceste suplimente mai mult pun sănătatea în pericol decât să o întărească.

 

Iată în ce situaţii se recomandă maximă prudenţă:

1. Femeile aflate la menopauză trebuie să ocolească multivitaminele, la fel şi suplimentele pe bază de acid folic, fier şi cupru. Potrivit unui raport citat în numărul din octombrie al Archives of Internal Medicine, suplimentele alimentare enumerate mai sus nu sunt indicate femeilor aflate în jurul vârstei de 60 de ani. Singura excepţie o constituie calciul, care, din câte se pare, este chiar binevenit. Datele furnizate de 38.772 de femei din Statele Unite ale Americii, cu vârsta medie de 60 de ani, au fost procesate de cercetătorii de la Universitatea Minnesota, iar rezultatele au indicat o legătură clară între administrarea suplimentelor alimentare şi riscul de deces timpuriu. Cel mai periculos pentru aceste femei s-a dovedit a fi fierul. "Persoanele în vârstă pot avea beneficii doar în urma administrării vitaminei D3", a explicat Jaakko Mursu, membru al echipei de cercetători, autori ai studiului amintit.

2. Femeile însărcinate nu au nici un beneficiu în urma administrării tabletelor de calciu. Cu toate că acest mineral este indicat de cei mai mulţi obstetricieni viitoarelor mămici, se pare că beneficiile lui sunt aproape nule. Experţii de la Khon Kaen University, din Thailanda, sunt de părere că cel mult hipertensiunea arterială ar putea fi prevenită cu ajutorul lui, însă nici vorbă de eliminarea totală a riscului de malformaţii genetice sau alte mituri pro-calciu care circulă printre femeile însărcinate. În plus, potrivit medicului John McDougall, internist şi nutriţionist în cadrul unui spital din California, supradozele de calciu pot creşte riscul de infarct şi atac cerebral. De cele mai multe ori, apreciază acesta, doza zilnică necesară este depăşită din exces de zel, ajungându-se la compromiterea sănătăţii.

3. Bărbaţii şi suplimentele de vitamina E şi seleniu - risc de cancer de prostată. Conform datelor prezentate într-un raport al Cleveland Clinic şi citat de Journal of the American Medical Association, bărbaţii trecuţi de 50 de ani pot avea probleme serioase cu prostata dacă şi-au administrat în ultimii ani suplimente pe bază de vitamina E sau seleniu. Acest lucru poate părea surprinzător, mai ales în condiţiile în care vitamina E, în special, a primit de-a lungul timpului o serie de bile albe: previne afecţiunile cardiace, ameliorează simptomele maladiei Parkinson, ale diabetului, anumite afecţiuni ale pielii, artrita şi chiar îmbunătăţeşte fertilitatea masculină.

4. Persoanelor care fac chimioterapie nu le sunt recomandate suplimentele pe bază de ulei de peşte, întrucât acesta ar compromite efectul tratamentului. Iată recomandarea oamenilor de ştiinţă de la University Medical Centre Utrecht, Olanda, care şi-au publicat teoria în revisa Cancer Cell. Acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 din uleiul de peşte se pare că sporesc rezistenţa tumorilor la atacul chimioterapeutic. Olandezii au mai adăugat că, în mod normal, chimioterapia efectuată pe o perioadă îndelungată îşi pierde, cu timpul, eficacitatea, însă acest fenomen nu este pe deplin înţeles. Studiile efectuate pe şoareci i-au condus pe specialişti la concluzia că însuşi organismul uman produce anumite substanţe care îl protejează de efectul chimic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cancerul evoluează chiar şi în ciuda tratamentelor. Iată de ce, spun experţii, suplimentele bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 nu fac decât să înrăutăţească situaţia bolnavilor de cancer aflaţi în tratament.

Mulţi dintre noi ne entuziasmăm la vederea unui flacon de vitamine, crezând că administrarea zilnică nu ne poate dăuna. Cel mai adesea, targetul este întărirea imunităţii în sezonul rece, dar să nu uităm nici de stimularea memoriei în perioada examenelor, stimularea metabolismului şi eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, menţinerea sănătăţii inimii etc. Din păcate, în ultimii ani, tot mai mulţi experţi trag un semnal de alarmă asupra fenomenului administrării inutile a "multivitaminelor", a îndârjirii cu care este administrat câte un element despre care se crede că lipseşte din organism.

Foarte puţine persoane îşi fac unele analize elementare înainte de a începe un astfel de tratament. Cei mai mulţi dintre noi, fără să ştie dacă organismul are cu adevărat vreun deficit, se îndoapă cu pastile despre care cred că sunt cel puţin inofensive. "Din păcate, există oameni pentru care vitaminele lor reprezintă o adevărată religie", subliniază David Schardt, nutriţionist la Center for Science in the Public Interest, Washington. Iar credinţa lor este alimentată nu de o reală nevoie, ci de o industrie ce generează anual miliarde de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suplimentele alimentare pot face uneori mai mult rău decât bine.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Suplimentele alimentare pot face uneori mai mult rău decât bine4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei