Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 oct 2011 - Anul XVI, nr. 242 (4840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Doar 6.000 de doze de vaccin antigripal pentru suceveni, de la 35.000 promise de Ministerul Sănătăţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După rateurile în serie ale campaniei de vaccinare a populaţiei împotriva gripei obişnuite şi a celei cu virus AH1N1, Ministerul Sănătăţii pare să nu-şi mai asume nici un risc şi nu mai achiziţionează dozele de ser necesare pentru imunizarea persoanelor incluse în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Fiindcă în ultimele două sezoane scopul medical al campaniei de vaccinare a fost compromis, prin respingerea în masă a serului, iar rezultatul financiar dezastruos, având în vedere că dozele rămase nefolosite au trebuit să fie distruse, autorităţile sanitare de la Bucureşti şi-au luat măsuri care să împiedice un nou dezastru. Astfel, în premieră, în acest sezon, Direcţiile de Sănătate Publică sunt cele care trebuie să cumpere vaccinul şi nu ministerul de resort ca până acum. La Suceava, conducerea DSP a primit o adresă prin care era informată cu privire la ultimele schimbări, iar marţi a demarat procedurile de achiziţie. Totuşi, pentru că modificările au fost anunţate tardiv, cu doar câteva zile înainte de data la care era programată lansarea oficială a campaniei de vaccinare, 15 octombrie, startul a fost ratat. După ce că va începe cu o întârziere de cel puţin două săptămâni, din cauza procedurilor de procurare a serului, o problemă şi mai mare se conturează: numărul redus de vaccinuri disponibile pentru populaţie, care a scăzut de la 35.000 la doar 6.000.

 

DSP vrea să cumpere din fonduri proprii o cantitate suplimentară de ser

„În fiecare an, Ministerul Sănătăţii achiziţiona la nivel naţional dozele necesare. Anul acesta, ni s-au alocat nouă fonduri cu care să-l cumpărăm de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Noi am solicitat 35.000 de doze pentru tot sezonul, dar cu banii primiţi de la Ministerul Sănătăţii, 70.000 de lei, nu vom putea achiziţiona decât 6.000, pe care nu ştim deocamdată cum le vom împărţi. Am trimis o adresă la Bucureşti, prin care am solicitat să ni se transmită dacă putem achiziţiona o cantitate suplimentară de vaccin din fondurile proprii ale instituţiei. Noi dispunem de bani care ar acoperi contravaloarea a încă 4.000 de doze”, a declarat directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Pentru sezonul 2010-2011, DSP Suceava a primit de la ministerul de resort 69.500 de doze de vaccin, care urmau să fie administrate populaţiei cu risc crescut de îmbolnăvire, respectiv bolnavi cronici, gravide, cadre medico-sanitare, vârstnici de 65 de ani şi peste, persoane din instituţiile de ocrotire socială. Cantitatea de ser repartizată judeţului nostru urma să fie suplimentată după epuizarea stocului în cauză, însă cererea a fost mai mică decât oferta. Fiindcă sucevenii nu s-au arătat foarte interesaţi de vaccinul care-i ferea atât de gripa obişnuită cât şi de cea cu virus AH1N1, 5.000 de doze au rămas nefolosite. Şi în sezonul anterior, 2009-2010, serul a fost respins în masă de suceveni.

 

Farmaciile vând vaccin antigripal produs în străinătate, contra unei sume de circa 30 de lei

În sezonul 2011-2012, serul care urmează a fi administrat gratuit populaţiei este identic cu cel din sezonul trecut şi asigură imunitate atât pentru gripa nouă, cu virus de tip AH1N1, cât şi pentru gripa obişnuită, de tip AH3N2 sau de tip B.

„Este pentru prima dată în istoria preparării vaccinului antigripal când compoziţia rămâne neschimbată. Compoziţia nu a fost modificată deoarece s-a constatat că, în continuare, sunt în circulaţie tulpinile gripale de anul trecut”, a spus responsabilul DSP Suceava.

Cătălina Zorescu a sfătuit populaţia să se vaccineze şi în acest sezon, deoarece, în urma studiilor, specialiştii au constatat că imunitatea asigurată prin vaccin scade în timp. Astfel, imunitatea împotriva AH1N1 dispare în şase luni, iar cea împotriva gripei obişnuite se pierde în decurs de un an.

Având în vedere numărul redus de vaccinuri gratuite, care nu vor ajunge pentru toate persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire (în sezonul 2011-2012 au dreptul la gratuitate şi obezii şi se recomandă vaccinarea gravidelor indiferent de luna de sarcină), adjunctul DSP sfătuieşte populaţia să achiziţioneze serul contra cost, din farmacii, pentru a nu renunţa totuşi la protecţie. În aceste unităţi, un vaccin antigripal (produs în străinătate) poate fi cumpărat contra unei sume de aproximativ 30 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 6.000 de doze de vaccin antigripal pentru suceveni, de la 35.000 promise de Ministerul Sănătăţii.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Doar 6.000 de doze de vaccin antigripal pentru suceveni, de la 35.000 promise de Ministerul Sănătăţii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei