Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2011 - Anul XVI, nr. 222 (4820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii au creat un implant care "spionează" tumorile

Un implant care "spionează" tumorile şi îi alertează pe medici atunci când acestea încep să crească a fost creat de cercetătorii germani de la Universitatea Tehnică din Munchen, informează dailymail.co.uk.

Dispozitivul, de mărimea unghiei de la degetul mare al unei mâini, este implantat în apropierea tumorilor canceroase. Implantul monitorizează nivelul oxigenului din ţesutul înconjurător - un nivel ridicat de oxigen indică faptul că tumoarea a început să crească şi necesită un tratament imediat. În acest caz, dispozitivul trimite automat un semnal care îi alertează pe medici.

Aproximativ 300.000 de noi cazuri de cancer sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie şi peste o treime dintre britanici dezvoltă cel puţin o formă de tumori maligne pe parcursul vieţii lor.

Pe măsură ce cancerul se dezvoltă în organism, celule tumorale încep să crească şi să se reproducă de o manieră incontrolabilă, iar apoi ele invadează şi distrug ţesuturile sănătoase. Însă, pentru a creşte, celulele canceroase au nevoie să fie aprovizionate cu oxigen şi nutrimente. Ele trimit anumite semnale chimice vaselor de sânge din apropiere, făcându-le să orienteze noi vase de sânge spre tumori pentru a le aproviziona cu oxigen şi nutrimente.

Una dintre marile provocări în lupta contra cancerului constă în faptul că nu toate tumorile canceroase cresc în acelaşi ritm.

Cancerul de prostată, de exemplu, creşte de obicei într-un ritm foarte lent. Deoarece această boală îi afectează în primul rând pe bărbaţii în vârstă, în cele mai multe cazuri, operaţia de cancer la prostată diminuează calitatea vieţii pacientului prin efectele secundare care apar, precum impotenţă şi incontinenţă, fără a prelungi semnificativ speranţa de supravieţuire.

Alte tipuri de cancer, precum tumorile cerebrale, sunt dificil de operat, deoarece medicii se confruntă cu riscul de vătămare a ţesuturilor nervoase înconjurătoare. Medicii trebuie să afle mai întâi dacă acele tumori vor creşte în mod brusc şi dacă ameninţă viaţa pacientului sau dacă se vor menţine la aceeaşi dimensiune. În cazul din urmă şi dacă pacientul este în vârstă, intervenţia chirurgicală ar putea fi lipsită de beneficii.

Din acest motiv, a şti când să operezi şi când să începi radioterapia şi chimioterapia reprezintă un factor vital în tratamentul contra cancerului.

Noul dispozitiv, creat de cercetătorii germani de la Universitatea Tehnică din Munchen (Germania), a fost conceput pentru a-i ajuta pe medici. Dispozitivul are un senzor, un transmiţător şi o baterie, incluse într-o unitate biocompatibilă, realizată din celulele pacientului. În acest fel, dispozitivul este "invizibil" pentru sistemul de apărare al organismului şi nu este identificat ca un obiect străin, nefiind astfel atacat.

Senzorul transmite informaţii către un receptor purtat de pacient. Receptorul trimite mai departe datele medicului acelui pacient, care poate să monitorizeze dimensiunea tumorii şi are posibilitatea de a alege o intervenţie chirurgicală sau începerea unui tratament. Deoarece tumorile sunt monitorizate astfel în mod constant, pacientul nu trebuie să meargă la medic sau la spital la fel de des pentru controale medicale.

În urma succesului repurtat de testele de laborator, savanţii germani intenţionează să adauge acestui dispozitiv câţiva senzori suplimentari pentru a măsura aciditatea şi temperatura, ambele fiind factori importanţi pentru rata de creştere a tumorilor canceroase.

Savanţii germani plănuiesc, totodată, să înzestreze noul dispozitiv cu medicamente folosite în chimioterapie, care ar putea fi eliberate în mod automat în organismul pacientului, atunci când este detectată o modificare a nivelului de oxigen în ţesuturile care înconjoară tumorile. Pentru a realiza această îmbunătăţire a dispozitivului, medicii vor să îi ataşeze o pompă miniaturală cu medicamente, implantată alături de senzorul principal.

Eliberarea de medicamente anticanceroase direct în proximitatea tumorilor ar putea creşte eficacitatea tratamentului, reducând efectele secundare pentru ţesuturile sănătoase.

Cercetătorii germani speră să înceapă implanturile cu noul dispozitiv pe pacienţi care suferă de cancer, în cadrul unor teste clinice, în următorii doi ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii au creat un implant care "spionează" tumorile.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii au creat un implant care "spionează" tumorile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei