Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 sep 2011 - Anul XVI, nr. 219 (4817)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Dependenţa de mâncare, o boală uşor identificabilă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un studiu recent a făcut cunoscut faptul că dependenţa de mâncare este o boală în adevăratul sens al cuvântului. Altfel spus, dependenţa de alimente este o maladie uşor identificabilă, care prezintă simptome clinice bine definite şi care se caracterizează printr-un profil psiho-comportamental asemănător cu cele prezente în cazul bolilor „convenţionale” asociate abuzului de droguri, alcool sau medicamente.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători coordonată de profesoara Caroline Davis, de la Universitatea York din Toronto, sugerează faptul că persoanele care devin dependente de alimente sunt, de fapt, dependente de ideea de a mânca, motiv pentru care dezvoltă modele compulsive de consum, foarte asemănătoare cu cele ale dependenţilor de droguri şi alcool.

„Ceea ce noi am descoperit se va dovedi de mare ajutor în demersul de dezvoltare a unor abordări personalizate de tratament pentru oamenii care se confruntă cu problema îngrăşării excesive, cauzată de mâncatul fără control”, a explicat Caroline Davis.
În perioada experimentelor care au dus la formularea acestor concluzii, oamenii de ştiinţă au evaluat un grup de persoane obeze - atât femei, cât şi bărbaţi. Metodele şi criteriile de apreciere aplicate au fost cele recomandate de Asociaţia Psihiatrică Americană şi folosite în centrele medicale din Statele Unite pentru
diagnosticarea dependenţei de droguri. După efectuarea evaluării, subiecţii au fost împărţiţi în două categorii - persoane dependente de mâncare şi persoane care nu prezintă o astfel de dependenţă.

Cercetătorii au constatat că nu au existat diferenţe prea mari în ceea ce priveşte vârsta şi masa corporală a subiecţilor din cele două categorii. În schimb, persoanele dependente de mâncare au manifestat o tendinţă crescută de a fi afectate de tulburări de alimentaţie şi de depresie. În plus, aceste persoane au prezentat mai multe simptome ale tulburării comportamentale cunoscute sub numele ADHD (deficit de atenţie / tulburare hiperkinetică), care se manifestă prin imposibilitatea de menţinere a concentrării asupra unui anumit subiect sau unei anumite acţiuni şi care poate avea consecinţe psihologice, sociale, economice negative pe termen lung. Oamenii de ştiinţă au constatat că dependenţii de alimente sunt caracterizaţi cu toţii de trăsături de personalitate impulsive, prezintă o sensibilitate senzorială deosebit de mare, care se manifestă în special în legătură cu simţul gustului, şi sunt mai predispuşi la a apela la mâncare pentru a se calma şi a se linişti în situaţiile de tensiune.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dependenţa de mâncare, o boală uşor identificabilă.
 Vizualizări articol: 1205 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dependenţa de mâncare, o boală uşor identificabilă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   . trimis de
(16 sep 2011, 11:29:56
Nici macar nu mai incercati sa scrieti un articol, nu?
2.   :)) trimis de
(16 sep 2011, 22:50:33
Cel mai prost articol, ever! Cica: "dependenta de alimente.." rolling on the floor Eu ii sfatuiesc pe cei care au incropit mizeria asta scrisa, sa se lase de aceasta dependenta nociva, cea de alimente. laughing Dar titlul este cel mai minunat! Pe langa faptul ca alimentele, se stie, dau dependenta, aceasta poate fi si f. usor identificata... Sa mori tu!laughing Pe cand un articol despre dependenta de H2O sau O2? Si astea afecteaza societatea de astazi...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei