Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 aug 2011 - Anul XVI, nr. 189 (4787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Carnea roşie ar putea creşte riscul de diabet

Consumul zilnic de carne roşie, provenind mai ales din mezeluri, creşte semnificativ riscul de declanşare a diabetului de tipul II, o boală care afectează din ce în ce mai mulţi oameni la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, transmite AFP.

Potrivit acestui nou studiu, cel mai mare realizat până în prezent, o cantitate de 100 de grame de carne roşie consumată zilnic creşte cu 19% riscul de declanşare a diabetului. În cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne roşie provenind din mezeluri - crenvurşti, cârnaţi, pastramă -, riscul de diabet creşte cu 51%, spun autorii acestui studiu.

În schimb, înlocuirea acestui tip de carne cu surse de proteine mai sănătoase, precum lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi, nucile şi cerealele integrale, poate scădea semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă.

Astfel, dacă o persoană care consumă zilnic minimum 100 de grame de carne roşie - vită, oaie, cal - ar înlocui acest aliment cu aceeaşi cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scădea cu 17%. Totodată, riscul ar scădea cu 23% dacă s-ar înlocui carnea roşie cu cereale integrale, spun autorii studiului, explicând că au luat în calcul, în determinarea acestor valori, vârsta participanţilor la studiu, indicele de masă corporală şi alţi factori de risc.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat răspunsurile unui chestionar completat de 37.083 de bărbaţi - monitorizaţi timp de 20 de ani - şi de 79.570 de femei - monitorizate timp de 28 de ani. Lor li se adaugă 87.504 de asistente medicale, monitorizate timp de 14 ani. Cercetătorii au efectuat o meta-analiză, incluzând rezultatele studiului lor şi cele ale altor studii precedente, analizând astfel datele oferite de 442.101 persoane.

Peste 28.000 de participanţi la studiu s-au îmbolnăvit de diabet în timpul studiului, au precizat autorii acestuia.

"Fără nici un dubiu, rezultatele acestui studiu au implicaţii majore în ceea ce priveşte sănătatea publică, având în vedere creşterea cazurilor de diabet de tipul II, care ia forma unei epidemii, dar şi creşterea consumului de carne roşie peste tot în lume", spune Frank Hu, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Facultatea de sănătate publică de la Harvard, principalul autor al studiului.

"Vestea bună este că aceşti factori de risc pot fi eliminaţi prin înlocuirea cărnii roşii cu surse de proteine mai sănătoase", a mai spus acesta.

La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulţi sunt bolnavi de diabet.

Studii mai mici efectuate în ultimii ani au stabilit legături între un risc crescut de diabet şi consumul de mezeluri pe bază de carne roşie, însă în ceea ce priveşte carnea roşie ca atare, rezultatele nu au fost concludente.

Un alt studiu realizat de specialiştii de la Harvard, publicat în 2010, indică o legătură între consumul regulat de carne roşie şi un risc crescut de maladii cardiovasculare, însă fără a face diferenţa între carnea procesată şi cea non-procesată.

Totodată, consumul de carne roşie ar tripla riscul de recidivă în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu un cancer de colon, comparativ cu cei care au un regim alimentar bogat în fructe, legume şi peşte, potrivit unui studiu publicat în august 2007 în Journal of the American Medical Association (JAMA).

Şi, nu în ultimul rând, potrivit unor studii apărute în noiembrie 2006 în Archives of Internal Medicine, consumul zilnic de carne roşie creşte riscul de cancer mamar înaintea menopauzei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carnea roşie ar putea creşte riscul de diabet.
 Vizualizări articol: 631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Carnea roşie ar putea creşte riscul de diabet5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei