Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iun 2011 - Anul XVI, nr. 151 (4749)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Beneficiile mamografiilor, mai mari decât se credea

Mamografiile efectuate în mod regulat previn decesele provocate de cancerul mamar, iar numărul vieţilor salvate creşte în timp, potrivit rezultatelor celui mai lung studiu realizat până în prezent, publicat în Radiology şi citat de Reuters.

Studiul, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 29 de ani şi la care au participat 130.000 de femei din două comunităţi din Suedia, a stabilit că în grupul voluntarelor care au efectuat mamografii în mod regulat s-au înregistrat cu 30% mai puţine decese provocate de cancerul mamar, iar efectul s-a menţinut de-a lungul timpului.

La 29 de ani de la debutul studiului, echipa de cercetători, coordonată de profesorul Stephen Duffy, de la University of London, a descoperit că numărul femeilor salvate de un cancer la sân creşte odată cu fiecare an, în condiţiile efectuării regulate de mamografii.

Stamatia Destounis, specialist în radiologie la Elizabeth Wende Breast Care din Rochester, New York, care nu a fost implicată în acest studiu, spune că radiologii citează de mai mulţi ani rezultate parţiale ale acestui studiu şi această cercetare indică faptul că mamografia are "chiar mai multe beneficii decât înţeleg oamenii" în prezent. Totodată, aceasta spune că atât pacienţii, cât şi medicii trebuie să primească o educaţie în acest sens.

În cadrul acestui studiu, femeile au fost împărţite în două grupuri, unul care a efectuat regulat mamografii şi unul care a primit îngrijirea obişnuită.

În primii şapte ani, femeile cu vârste între 40 şi 49 de ani au făcut mamografii o dată la doi ani, iar cele cu vârste între 50 şi 74 de ani - o dată la trei ani.

"Rezultatele noastre indică faptul că la fiecare 1.000 de femei care au beneficiat de mamografii pe o perioadă de 10 ani au fost prevenite trei cazuri de cancer mamar", a spus Duffy, adăugând că majoritatea deceselor prevenite s-au produs la mai mult de 10 ani de la începerea mamografiilor.

Mamografiile constituie un subiect controversat. Astfel, în SUA, autorităţile recomandă, începând din 2009, ca femeile de 40 de ani să nu facă mamografii, în timp ce femeile de 50 de ani să facă una la doi ani, în loc de una anuală aşa cum era recomandat anterior.

Mulţi specialişti spun însă că aceste recomandări privind rărirea mamografiilor le-ar aduce pe femei într-o stare de confuzie şi ar avea ca rezultat mai multe decese provocate de cancerul mamr.

Schimbările au avut ca scop să le scutească pe femei de griji şi de costurile unor teste suplimentare care ar fi fost necesare pentru a face diferenţa dintre cancer şi noduli inofensivi. Însă rezultatele studiului suedez arată că rata rezultatelor fals pozitive (supradiagnosticate) este mică, de mai puţin de 5%.

Multe grupuri de medici, inclusiv American Cancer Society, şi-au menţinut recomandările privind efectuarea de mamografii începând cu vârsta de 40 de ani, subliniind că acest tip de analiză medicală poate salva vieţi prin detectarea precoce a tumorilor, în faza în care acestea pot fi cu uşurinţă tratate.

Duffy este de părere că femeile cu vârsta între 40 şi 54 de ani ar trebui să facă o mamografie la fiecare 18 luni, iar cele cu vârsta peste 55 de ani - una la fiecare doi ani.

Cancerul mamar se situează pe locul al doilea în topul cancerelor cauzatoare de moarte în rândul femeilor din SUA, după cancerul pulmonar.

Anual, circa 500.000 pacienţi mor din cauza acestui cancer la nivel global. Totodată, anual, în lume, sunt diagnosticate 1,3 milioane de noi cazuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beneficiile mamografiilor, mai mari decât se credea.
 Vizualizări articol: 623 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Beneficiile mamografiilor, mai mari decât se credea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei