Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2011 - Anul XVI, nr. 123 (4721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anorexia, comportament alimentar necontrolat (I)

Una dintre consecinţele deosebit de grave ale slăbitului nesănătos este anorexia.

Anorexia este un tip de comportament alimentar necontrolat datorită căruia, multe persoane ajung în cabinetele de terapie naturistă şi constă în păstrarea permanentă a unei greutăţi corporale scăzute. Persoanele care prezintă anorexie au o viziune deformată asupra modului în care ar trebui să arate propriul corp, crezându-se a fi supraponderale, chiar şi în perioadele când au o greutate situată sub cea normală. Ele consumă foarte puţine alimente, preferând fructe, legume şi evită carnea, dulciurile, ouăle, brânzeturile şi mâncarea gătită.

Anorexia apare, de obicei, după ce în viaţa pacientului, au apărut perturbări psihoemoţionale: după perioade de stres, care includ abuzul sexual sau emoţional, pierderea slujbei sau vreun divorţ.

Anorexia nervoasă prezintă stări de anxietate cu caracter fobic, evidenţiate prin suspectarea permanentă a unei potenţiale creşteri în greutate, ceea ce generează stări de tensiune psihică.

Cauzele care produc anorexia nu au fost decât recent identificate. Se pare că dezechilibrarea comportamentului alimentar este determinată de mai multe cauze, între care chiar personalitatea individului. Persoanele care sunt perfecţioniste sau au tendinţe de anxietate sau depresie sunt predispuse la anorexie. De asemenea, anorexia se poate moşteni pe linie genetică, în familie. Femeile care au o rudă care a suferit de anorexie sunt predispuse riscului de a deveni anorexice.

Anorexia poate fi şi consecinţa acţiunii unor factori psihologici. O mare parte dintre persoanele care au suferit o traumă emoţională sau sexuală, se pot confrunta cu o dezechilibrare a comportamentului alimentar, de genul anorexiei. Şi femeile care se simt copleşite de anumite tensiuni şi probleme zilnice, atât pe plan profesional cât şi familial, sunt supuse riscului de a deveni anorexice. Aici putem adăuga şi modelele cognitiv comportamentale, impuse de societatea în care trăim. Femeile se simt, de multe ori condiţionate să aibă o puţine kilograme, pentru a se integra armonios în diferite medii sociale.

Anorexia este însoţită şi de depresie şi tendinţa de a se izola, dar încă nu se ştie dacă depresia este cauzată de anorexie sau este doar unul dintre simptomele acestei boli.

În cazuri extreme, persoanele ce prezintă această afecţiune, pot recurge la automutilări sau apelează la consumul de alcool sau droguri. Anorexicii au o imagine deformată despre propria persoană, pentru ca se consideră a fi prea graşi chiar şi atunci când sunt excesiv de slabi. Majoritatea obişnuiesc să se cântărească şi să se uite foarte des în oglindă. Foarte mulţi anorexici insistă să gătească pentru familiile lor, deşi aproape niciodată nu acceptă să mănânce ceea ce au preparat. Anorexicii evită constant, să consume mâncărurile care conţin grăsimi şi se străduie din răsputeri să-şi ascundă tulburările comportamentale la nivel alimentar, evidenţiate prin orientarea exagerată spre alimente care conţin foarte puţine calorii, precum: salata verde, expandate din cereale, sucurile dietetice din fructe şi legume. Persoanele care suferă de aceasta afecţiune pot fi depistate dacă le este analizat cu atenţie comportamentul. Acestea se cântăresc foarte des, au părul şi unghiile fragile, iar tenul este preponderent palid. Adeseori încep să piardă cantităţi excesive de păr, pielea le este deshidratată şi corpul le este acoperit de un strat fin de păr, care apare ca o nevoie a organismului de a se încălzi. Toate aceste simptome sunt semne evidente ale prezenţei anorexiei cronice şi trebuie luate în serios, atât de către persoanele în cauză, cât şi de către specialişti.

 

Psih. Mihai MOISOIU 

psiholog – psihologie clinică

terapeut - terapii alternative

tel: 0753937223

e-mail: training.reality@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anorexia, comportament alimentar necontrolat (I).
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anorexia, comportament alimentar necontrolat (I)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei