Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 ian 2011 - Anul XVI, nr. 22 (4620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alimentele de tip fast food conduc la depresie

Acizii graşi trans şi grăsimile saturate, conţinute de alimentele de tip fast food - cartofi prăjiţi, pizza, chipsuri etc.-, cresc riscul de declanşare a depresiei, potrivit unui studiu spaniol, publicat în SUA, care confirmă o serie de studii anterioare, informează AFP.

Autorii studiului au constatat cu această ocazie că uleiul de măsline - bogat în acizi graşi mononesaturaţi (omega 9) şi folosit pe scară largă în bucătăria mediteraneană -, ca şi alte uleiuri vegetale şi carnea grasă de peşte conţin anumite grăsimi nesaturate care determină o scădere a riscului de declanşare a maladiilor mintale.

La acest studiu au participat peste 12.000 de voluntari, ale căror regimuri alimentare şi stiluri de viaţă au fost atent monitorizate timp de şase ani.

La începutul studiului, niciunul dintre voluntari nu suferea de depresie. La sfârşitul studiului, 657 dintre ei au prezentat simptome depresive.

Cercetătorii spanioli au constatat că voluntarii care au consumat acizi graşi trans şi grăsimi saturate prezintă un risc de depresie cu 48% mai mare în comparaţie cu voluntarii care nu consumau alimente ce conţin acele tipuri de grăsimi.

"Cu cât era mai mare cantitatea de grăsimi trans asimilate, cu atât efectele asupra sănătăţii mintale erau mai severe", a declarat medicul Almudena Sanchez-Villegas, profesor la Universitatea Las Palmas de Gran Canaria din Spania, principalul autor al studiului.

Cercetătoarea spaniolă a ţinut să precizeze că studiul ei a fost realizat pe un grup de populaţie care consumă cantităţi relativ scăzute de acizi graşi trans, ce reprezentă în medie doar 0,4% din totalul caloric al alimentelor ingerate. Acest procent ajunge însă la 2,5% în ţări precum Statele Unite ale Americii.

"Cu toate acestea, am constatat o creştere cu aproape 50% a riscului de depresie la acele persoane", a declarat Sanchez-Villegas. "Am descoperit că acizii graşi nesaturaţi în general şi uleiul de măsline în special contribuie la scăderea riscului de declanşare a depresiei", a adăugat cercetătoarea spaniolă.

Rezultatele acestui studiu par să confirme ipoteza potrivit căreia locuitorii ţărilor din Europa de Nord suferă mult mai frecvent de depresie decât cei din sud, unde regimul mediteranean este dominant. Luminozitatea mai slabă din nordul Europei reprezintă şi ea un factor ce contribuie la instalarea depresiei.

Un alt studiu, publicat în American Journal of Psychiatry în ianuarie 2010, care a analizat sănătatea mintală şi regimul alimentar urmat de 1.046 de femei, atent monitorizate timp de peste 10 ani, a reliefat faptul că acele voluntare care urmau un regim de tip occidental - bogat în hamburgeri, pâine albă, pizza, chipsuri şi alimente bogate în zahăr - prezentau un risc de depresie mai mare cu 50%.

Cercetătorii spanioli au precizat că incidenţa depresiei a crescut în ultimii ani pe mapamond, această maladie afectând în zilele noastre peste 150 de milioane de persoane.

Studiul spaniol a fost publicat în revista ştiinţifică americană PLoS One, editată de Public Library of Science.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alimentele de tip fast food conduc la depresie.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alimentele de tip fast food conduc la depresie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei