Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 dec 2010 - Anul XV, nr. 291 (4582)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Renunţarea la fumat ameliorează starea de dispoziţie

Renunţarea la fumat ameliorează nu doar starea de sănătate, ci şi starea de dispoziţie a foştilor fumători, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

Mulţi fumători îşi aprind o ţigară în anumite situaţii, considerând că aceasta îi ajută să îşi învingă anxietatea în timpul unor perioade stresante.

Potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea Brown şi de la University of Southern Carolina, renunţarea la fumat îi face pe oameni să devină mai fericiţi, iar efectele benefice se menţin atât timp cât aceste persoane reuşesc să îşi învingă dependenţa de nicotină.

Savanţii americani afirmă că renunţarea la fumat nu ar trebui să fie considerată, aşa cum se tem mulţi dintre fumători, un sacrificiu de natură psihologică făcut de dragul propriei sănătăţi fizice.

 

Recidiva readuce proasta dispoziţie

Profesorul Christopher Kahler de la Universitatea Brown, coordonatorul acestui studiu, a declarat: "Dacă oamenii renunţă la fumat, simptomele lor depresive dispar, însă, dacă ei recidivează, atunci proasta dispoziţie revine la rândul ei".

Cercetătorii americani au efectuat acest studiu pe un eşantion de 236 de persoane - bărbaţi şi femei - care încercau să renunţe la fumat. Voluntarii au primit plasturi cu nicotină, au beneficiat de şedinţe de consiliere psihologică şi au fost de acord să renunţe la fumat la o dată prestabilită.

Voluntarii au fost testaţi apoi pentru depistarea simptomelor depresive cu o săptămână înainte de această dată, iar apoi, din nou, după două, opt, 16 şi 28 săptămâni.

Aproape jumătate dintre voluntari, care nu au reuşit niciodată să renunţe la fumat, au rămas cei mai nefericiţi dintre pacienţi, pe durata întregului studiu.

Doar o cincime dintre voluntari au reuşit să renunţe la fumat înainte de testarea efectuată la două săptămâni după data prestabilită, iar o şesime dintre voluntari au reuşit să nu mai fumeze până la testul următor, efectuat în a opta săptămână după data prestabilită. Tot o şesime dintre pacienţi au reuşit să nu fumeze deloc pe durata întregului studiu.

 

Buna dispoziţie se menţine la un nivel constat

Savanţii americani au constatat că persoanele care au renunţat la fumat erau cele mai fericite, iar starea bună de dispoziţie a acestora s-a menţinut la un nivel constat pe parcursul studiului.

Voluntarii care au renunţat, temporar, la fumat au fost fericiţi în perioada în care nu au fumat, însă starea lor de dispoziţie s-a înrăutăţit semnificativ după ce au reînceput să fumeze.

Coordonatorul studiului a declarat: "În trecut se credea că oamenii fumează deoarece fumatul ar prezenta anumite proprietăţi antidepresive, iar atunci când ei renunţă la fumat, riscă să declanşeze o depresie. Ceea ce este surprinzător, însă, este faptul că atunci când am măsurat starea de dispoziţie a fumătorilor, chiar şi atunci când ei au renunţat la acest viciu doar pentru o scurtă perioadă de timp, aceste persoane prezentau deja mai puţine simptome depresive".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Renunţarea la fumat ameliorează starea de dispoziţie.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Renunţarea la fumat ameliorează starea de dispoziţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei