Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 nov 2010 - Anul XV, nr. 280 (4571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fumatul pasiv ucide anual peste 600.000 de persoane pe plan mondial

Fumatul pasiv ucide, anual, peste 600.000 de persoane pe plan mondial, dintre care 165.000 sunt copii, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet, informează AFP.

Copiii sunt primele victime ale fumatului pasiv, deoarece ei nu pot să evite principala sursă de expunere - părinţii lor, care fumează în casă, afirmă autorii studiului.

Adăugând cele 600.000 de decese celor 5,1 milioane de persoane decedate în fiecare an din cauza fumatului activ se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese cauzate de fumat, în fiecare an.

Acesta a fost primul studiu care a evaluat impactul global al fumatului pasiv. Autorii studiului, provenind de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia) şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au folosit date din 2004 colectate din 192 de ţări.

Astfel, 40% dintre copii, 33% dintre bărbaţi şi 35% dintre femei - cu toţii fiind nefumători - erau expuşi efectelor nocive ale fumatului pasiv în 2004. Potrivit specialiştilor, această expunere a avut ca rezultat 379.000 de decese provocate de maladii coronariene, 165.000 de decese provocate de infecţii ale căilor respiratorii inferioare, 36.900 de decese provocate de astm şi 21.400 de decese provocate de cancerul pulmonar. În total, în medie, fumatul pasiv cauzează 603.000 de decese în fiecare an.

Cercetătorii au estimat că 165.000 de copii mai mici de cinci ani mor în fiecare an din cauza infecţiilor respiratorii provocate de fumatul pasiv. Două treimi din aceste decese se înregistrează în Africa şi în Asia de sud. "Maladiile infecţioase şi fumatul par să formeze o combinaţie mortală pentru copiii din aceste regiuni", consideră autorii studiului.

În timp ce decesele copiilor cauzate de fumatul pasiv se concentrează în ţările cu venituri mici sau medii, decesele adulţilor se repartizează uniform pe glob.

În ţările europene cu venituri mari, de exemplu, 71 de copii au decedat din cauza fumatului pasiv în 2004, comparativ cu 35.388 de adulţi. În ţările africane monitorizate, în 2004, numărul copiilor decedaţi este de 43.375, iar cel al adulţilor este de 9.514.

Doar 7,4% din populaţia mondială trăieşte în prezent în ţări care au adoptat o legislaţie contra fumatului. Autorii studiului recomandă "o întărire imediată" a convenţiei-cadru a OMS pentru lupta împotriva fumatului, care solicită taxe mai mari pentru tutun, folosirea unor pachete neutre de ţigarete (fără marcaje) şi care să conţină mesaje de prevenire.

"În numeroase regiuni, acţiunile de protecţie a copiilor şi a femeilor trebuie să includă noi strategii educative pentru a reduce expunerea la fumatul pasiv în interiorul caselor", consideră autorii studiului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fumatul pasiv ucide anual peste 600.000 de persoane pe plan mondial.
 Vizualizări articol: 708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fumatul pasiv ucide anual peste 600.000 de persoane pe plan mondial0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei