Copiii concepuţi la începutul anului, pentru care primul trimestru de viaţă intrauterină se încheie primăvara, într-o perioadă în care polenul se găseşte din abundenţă în aer, sunt expuşi unui risc crescut de a suferi de alergii alimentare, potrivit unui studiu finlandez citat de AFP.
Potrivit studiului, copiii al căror prim trimestru de viaţă intrauterină se încheie în lunile aprilie sau mai se confruntă cu un risc de trei ori mai mare de a deveni alergici la lapte şi ouă, comparativ cu cei care ajung la acelaşi stadiu de dezvoltare intrauterină în lunile noiembrie şi decembrie.
Pentru acest studiu, coordonat de medicul Kaisa Pyrhönen de la Institutul de ştiinţe medicale din cadrul Universităţii Oulu din Finlanda, oamenii de ştiinţă au studiat dosarele medicale a 6.000 de bebeluşi născuţi în perioada 1 aprilie 2001 - 31 martie 2006, provenind din familii care locuiesc în partea de sud-est a Finlandei.
În total, 961 dintre aceşti bebeluşi au fost supuşi unor teste de depistare a alergiilor alimentare. Rezultatele pozitive la aceste teste au fost deosebit de numeroase în primul an de viaţă.
Alergiile faţă de diverse alimente au afectat 5% dintre copiii născuţi în lunile iunie/iulie şi 9,5% dintre cei născuţi în lunile octombrie/noiembrie.
În perioada 2001 - 2006, în sud-estul Finlandei, concentraţia de polen de mesteacăn şi arin din aer atingea un nivel maxim în lunile aprilie şi mai, acesta fiind intervalul în care bebeluşii născuţi în noiembrie şi decembrie se aflau într-un stadiu de dezvoltare intrauterină pe care medicii îl consideră determinant.
Studiul a fost publicat în revista medicală britanică Journal of Epidemiology and Community Health.