Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 oct 2010 - Anul XV, nr. 246 (4537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opt tipuri de virusuri, responsabile cu declanşarea a 90% din cazurile de cancer de col uterin

Opt tipuri de virus Papiloma uman (HPV) sunt responsabile cu declanşarea a 90% din totalul cazurilor de cancer de col uterin pe plan mondial, potrivit celui mai vast studiu realizat vreodată asupra genotipurilor HPV, ale cărui concluzii au fost publicate în revista The Lancet Oncology, potrivit AFP.

Dintre cele opt tipuri de HPV care prezintă cele mai mari riscuri, trei (16, 18 şi 45) sunt cele mai frecvente. Tipurile 16 şi 18 au reprezentat deja "ţinta" oamenilor de ştiinţă, care au conceput două vaccinuri contra virusului Papiloma uman, aflate deja pe piaţă (Gardasil - fabricat de Sanofi Pasteur MSD - şi Cervarix - fabricat de GlaxoSmithKline).

Transmis prin contact sexual, virusul HPV, identificat de Harald zur Hausen, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe anul 2008, este foarte răspândit şi foarte contagios. Potrivit estimărilor specialiştilor, 70% din totalul persoanelor active din punct de vedere sexual sunt expuse cel puţin o dată riscului de a contracta acest virus, cel mai adesea în adolescenţă sau la începutul vieţii de adult.

Din fericire, virusul Papiloma uman este eliminat natural din organism în majoritatea cazurilor. Însă, în anumite cazuri, reprezentând un procent cuprins între 3% şi 10% din total, infecţia cu HPV persistă şi poate cauza leziuni ale colului uterin, putând conduce ulterior la apariţia cancerului.

Numărul deceselor cauzate de cancerul de col uterin este estimat, în 2010, la aproape 328.000 pe plan mondial, iar 80% dintre aceste cazuri provin din ţările în dezvoltare.

Peste 118 tipuri diferite de virus Papiloma uman au fost identificate până în prezent, dintre care 40 sunt responsabile cu declanşarea unor infecţii la nivelul aparatului genital feminin, iar 12 dintre ele pot conduce la declanşarea cancerului de col uterin.

Studiul, coordonat de Silvia de Sanjose, de la Institutul catalan de oncologie din Barcelona, a fost realizat pe eşantioanele recoltate de la 10.575 de paciente suferind de forme invazive de cancer de col uterin, diagnosticate între anii 1949 şi 2009, provenind din 38 de ţări de pe toate continentele.

Tipurile 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 şi 35 au fost identificate ca fiind cele opt rădăcini de HPV cu cea mai mare frecvenţă (în ordine descrescătoare). Tipurile 16, 18 şi 45 au fost descoperite în cazul a 75% din totalul cazurilor de carcinom epidermoid şi în 94% din totalul cazurilor de adenocarcinom, acestea fiind, de altfel, două dintre cele mai răspândite forme de cancer de col uterin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opt tipuri de virusuri, responsabile cu declanşarea a 90% din cazurile de cancer de col uterin.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opt tipuri de virusuri, responsabile cu declanşarea a 90% din cazurile de cancer de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei