Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 aug 2010 - Anul XV, nr. 204 (4495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetători: O descoperire norocoasă şi neaşteptată ne-ar putea ajuta să salvăm bolnavii cu infarct

Cercetătorii de la Institutul "Victor Babeş"au descoperit întâmplător, în timp ce făceau studii ale celulelor din intestin, prezenţa unor celule care împreună cu cele stem ar putea reface muşchiul inimii afectat de infarct, a declarat, ieri, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

"Studiam de aproape mai mulţi ani mucoasa gastrică şi intestinală cu ajutorul unui microscop. În timpul studiilor am văzut în pancreas că învelişul celulelor stem şi nişte prelungiri nu sunt doar celulele stem, ci altceva. Atunci am descoperit celulele telocite. Grupul nostru a studiat prezenţa telocitelor atât în organe cavitare (inimă, tub digestiv, plămân, uter, trompă uterină), cât şi necavitare (pancreas, glandă mamară, placentă) şi în învelişul organelor (pleură, pericard, peritoneu). Una dintre cele mai interesante descoperiri este legată de prezenţa şi rolul telocitelor în reparaţia cardiacă după infarct miocardic, implicarea acestora fiind de maximă importanţă, în condiţiile în care în România mortalitatea prin boli cardiovascvulare este pe locul întâi în Europa", a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM), academician Laurenţiu Popescu.

El a mai spus că, din studiile pe care le-au făcut în Institut, utilizarea celulelor stem ar putea fi mult mai eficientă în asociere cu telocitele.

"Dacă vom reuşi să le izolăm, să le multiplicăm împreună cu celulele stem, le vom putea utiliza eficient pentru tratarea infarctului miocardic", a adăugat profesorul Laurenţiu Popescu.

Analizând aceste celule, cercetătorii au ajuns la o concluzie foarte importantă, şi anume că atât inima, cât şi creierul au puterea de regenerare.

'Până acum vorbeam despre capacitatea ficatului de a se regenera. Acum am văzut că, până la 25 de ani, inima oamenilor se poate regenera cam unu la sută pe an, iar la vârstnici cam 0,5 la sută pe an. Telocitele şi celulele stem pot ajuta la regenerarea cordului, a creierului în urma unor leziuni ", a spus şeful laboratorului de microscopie electronică, cercetătorul medic Mihaela Gherghiceanu.

Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale a mai spus că este îmbucurător faptul că prezenţa telocitelor a fost confirmată, independent, prin metode diferite, de către grupuri din Italia, Germania, Marea Britanie şi China.

"Atunci când apare o confirmare a rezultatelor tale, te poţi gândi la o posibilă coincidenţă, dar atunci când două, trei şi chiar patru grupuri independente obţin rezultate similare prin metode diferite, putem afirma că ne aflăm în faţa unei certitudini. Tot cu acest prilej vor fi prezentate şi telocitele (descoperire a cercetătorilor români recunoscută la nivel mondial), nişte celule mici ca dimensiuni, dar cu nişte prelungiri enorme ca lungime şi care există practic în fiecare organism, cu ajutorul cărora se poate realiza o mai bună reparare cardiacă, mai ales că infarctul miocardic este în topul cazurilor de deces'', a mai spus Laurenţiu Popescu.

Telocitele sunt nişte celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemănătoare prelungirilor neuronilor), prezente în aproape toate organele corpului. Ele nu pot fi văzute la microscopul obişnuit, întrucât prelungirile sunt sub limita de detecţie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranţă fragmente de telopode, dar au fost ignorate ori trecute cu vederea.

Denumite iniţial celule interstiţiale "Cajal-like", datorită unor asemănări cu celulele interstiţiale Cajal din tubul digestiv, responsabile de mişcările acestuia, studiul detaliat al caracteristicilor telocitelor a arătat deosebiri clare faţă de celulele Cajal şi a impus adoptarea acestui nou termen.

Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanţă, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi şi subţiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip "sinapse stromale" cu acestea şi de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare - exozomi, au explicat cercetătorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetători: O descoperire norocoasă şi neaşteptată ne-ar putea ajuta să salvăm bolnavii cu infarct.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetători: O descoperire norocoasă şi neaşteptată ne-ar putea ajuta să salvăm bolnavii cu infarct0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei