Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 aug 2010 - Anul XV, nr. 196 (4487)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Criza psihică – o modalitate de evoluţie

Criza psihică este o etapă sau o fază a unui proces care constă din manifestarea unor conflicte acute, a unor privări, a unor frustrări, a unor decompensări, a nemanifestării anumitor aşteptări, a apariţiei unor blocaje sau a unor fenomene perturbatoare ce pot fi urmate, la scurt timp după aceea, în funcţie de modul în care este depăşită respectiva criză, fie de o deviere care va face să apară starea de regres, fie de salturi cu caracter benefic, care vor face să apară progresul.

Luând în consideraţie aceste considerente, am putea spune că de fapt, crizele psihice fac parte din procesul normal al dezvoltării.

Oricât de abruptă ar părea, la prima vedere, o criză psihică, manifestarea sa conţine, în realitate, trei faze succesive:

 

a) o fază de instalare a crizei ce este adeseori caracterizată de o stare de anxietate;

 

b) o fază în care criza atinge punctul maxim. Această etapă este uneori însoţită de o stare de dezordine generală care este vizibil sesizabilă din exterior;

 

c) o fază de sfârşit, care se încheie fie cu apariţia unei transformări majore în bine, fie se încheie cu o schimbare radicală în rău. În această fază de sfârşit este soluţionată, am putea spune în mod progresiv, starea de dezechilibru.

Se poate spune că în faza de sfârşit, fiinţa umană în cauză va alege fie o cale corectă, fie una incorectă şi, mai ales în această fază, ea se va putea folosi de liberul ei arbitru.

În unele situaţii este cu putinţă să apară chiar crize la nivel de dezvoltare interioară, ce sunt legate de dezechilibre ce intervin în evoluţia fiinţei şi care, de regulă, atunci când sunt trecute cu bine conduc la trecerea într-o etapă superioară a dezvoltării.

 

Mihai MOISOIU

Psiholog

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza psihică – o modalitate de evoluţie.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Criza psihică – o modalitate de evoluţie3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei