Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sănătate

O proteină care elimină fierul din organism, utilă în tratarea cancerului mamar

O proteină care elimină fierul din celulele organismului ar putea fi utilizată pentru încetinirea dezvoltării cancerului mamar, pentru pronosticarea şanselor de supravieţuire a pacientelor şi pentru tratarea acestei maladii, potrivit unui studiu publicat în SUA şi preluat de AFP.

Cercetătorii de la centrul medical din cadrul Universităţii din Wake Forest (Carolina de Nord) au descoperit că nivelul de proteină feroportină, care exportă fierul din celule în afara lor, este mai mic în tumorile sânului decât în alte ţesuturi.

Un deficit de feroportină are drept consecinţă o acumulare de fier, fapt care duce la creşterea tumorii, făcând-o, totodată, mai agresivă, a explicat Suzy Torti, profesor de biochimie la Universitatea din Wake Forest, unul dintre principalii autori ai studiului publicat în Science Translational Medicine.

Cercetătorii au adus nivelul de feroportină la limita normală în tumorile mamare umane implantate în şoareci şi au constatat că acestea se dezvoltau mai încet.

"Feroportina elimină fierul din celulă şi deci, odată reimplantată în celulă, proteina a eliminat factorul de stimulare a dezvoltării cancerului", a explicat cercetătoarea, pentru care studiul sugerează că "feroportina are o influenţă care nu poate fi neglijată în ceea ce priveşte cancerul mamar".

Acest lucru nu înseamnă că pacienţii trebuie să-şi modifice nivelul de fier din alimentaţie, avertizează cercetătoarea, subliniind că studiul a analizat doar comportamentul fierului din celule şi nu din regimul alimentar.

Cercetătorii au analizat şi dosarele medicale întocmite pentru 800 de femei bolnave de cancer mamar, pentru a determina dacă există o legătură între nivelul de feroportină şi evoluţia bolii pe termen lung.

Ei au descoperit că un nivel slab de feroportină este, cel mai adesea, semnul unei evoluţii negative pe termen lung şi că nivelul proteinei este mai scăzut mai ales în zonele în care cancerul este mai agresiv. Un nivel ridicat al proteinei indică, dimpotrivă, o şansă de supravieţuire de circa 90% pe termen lung.

"Utilizarea feroportinei ca marker al reglării fierului s-a dovedit a fi un instrument util în pronosticarea cancerului mamar şi ar putea contribui la stabilirea unui tratament mai eficace", potrivit acestui studiu.

"Pe viitor, manipularea concentraţiei de feroportină sau de proteine care influenţează nivelul de feroportină s-ar putea dovedi un tratament eficace în cancerul mamar", potrivit specialiştilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O proteină care elimină fierul din organism, utilă în tratarea cancerului mamar.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O proteină care elimină fierul din organism, utilă în tratarea cancerului mamar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei