Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 aug 2010 - Anul XV, nr. 179 (4470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele cu handicap motor grav, ajutate de un nou aparat controlat cu ajutorul respiraţiei

Persoanele care au suferit un handicap motor grav ar putea în curând să scrie, să piloteze un scaun cu rotile automatizat şi să navigheze pe internet, graţie unui dispozitiv revoluţionar care este controlat cu ajutorul respiraţiei, potrivit unui studiu publicat luni în SUA, relatează AFP.

Dispozitivul funcţionează graţie presiunii exercitate de respiraţia de la nivelul nasului, care face apel la vălul palatin, au explicat autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Vălul palatin este controlat de nervii cranieni, care rămân "bine conservaţi chiar şi după o traumă gravă", a declarat Noam Sobel, profesor de neurobiologie la Institutul Weizmann din Rehovot (Israel), unul dintre principalii autori ai studiului.

"Este motivul pentru care clipitul din ochi poate fi folosit pentru a comunica şi de persoanele rănite grav: şi el este controlat de nervii cranieni", a explicat acelaşi cercetător.

Noam Sobel a colaborat cu colegii săi de la Institutul Weizmann şi cu cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv pentru a pune la punct un dispozitiv capabil să transforme respiraţia controlată în semnale electrice.

Aparatul, constând într-un mic tub instalat în faţa nărilor şi conectat la un senzor ce măsoară presiunea, seamănă cu micile canule folosite în spitale pentru a administra oxigen pacienţilor. Persoanele sănătoase care l-au testat au putut în scurt timp să se joace pe computer şi să scrie diverse texte folosindu-se doar de intensitatea respiraţiei.

Încurajaţi de aceste rezultate, oamenii de ştiinţă au decis să testeze aparatul pe pacienţi tetraplegici sau care sufereau de "locked-in syndrome" (persoane paralizate dar ale căror facultăţi mintale au rămas intacte). O pacientă suferind de locked-in syndrome, în urma unui atac cerebral survenit cu şapte luni în urmă şi care a avut nevoie de terapie pentru a reînvăţa să respire pe nas, a putut să stăpânească acest aparat după trei săptămâni şi a reuşit apoi să scrie cu ajutorul lui.

"Ea a început imediat să scrie cu ajutorul aparatului, mai întâi răspunzând unor întrebări, iar apoi, după câteva zile, a început, din proprie iniţiativă, prima ei conversaţie importantă de după atacul cerebral, transmiţând familiei sale un mesaj profund şi emoţionant", au relatat autorii studiului.

Pe de altă parte, o femeie tetraplegică suferind de o formă severă de scleroză în plăci a putut astfel să scrie pentru prima oară după o pauză de 10 ani, a învăţat să mişte cursorul pe ecranul unui computer cu ajutorul respiraţiei şi foloseşte de atunci noul dispozitiv pentru a trimite e-mail-uri.

"Acest aparat ne-a permis să comunicăm cu persoane suferind de handicapuri grave şi chiar cu persoane care nu mai puteau să clipească. Avem o pacientă care nu mai putea deloc să clipească şi care ne trimite e-mail-uri cu ajutorul respiraţiei. E emoţionant", a declarat Noam Sobel.

Oamenii de ştiinţă israelieni, încurajaţi de aceste rezultate, au adaptat noul dispozitiv pentru ca acesta să fie utilizat pentru a pilota un scaun cu rotile automatizat.

"Un tetraplegic a putut să folosească dispozitivul de controlare a respiraţiei pentru a pilota un scaun cu rotile electric, cu mare precizie, şi acest lucru a fost posibil după un antrenament de doar 15 minute", au relatat autorii studiului.

Noul dispozitiv se află încă într-un stadiu de dezvoltare, iar Institutul Weizmann a depus deja documentele pentru obţinerea unui brevet. Dacă se va ajunge la producţia de serie, dispozitivul va avea un preţ cuprins între 10 şi 20 de dolari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele cu handicap motor grav, ajutate de un nou aparat controlat cu ajutorul respiraţiei.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoanele cu handicap motor grav, ajutate de un nou aparat controlat cu ajutorul respiraţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei