TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
TOYOTA - Noul Yaris electric hybrid
 
luni, 26 iul 2010 - Anul XV, nr. 173 (4464)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9268 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,0326 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Smochinele, deliciu şi sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Smochinele fac şi ele parte din categoria superalimentelor recunoscute de nutriţionişti având un conţinut semnificativ de substanţe nutritive, beneficiind totodată de utilizări surprinzătoare în viaţa de zi cu zi.

Cu toate că mediul propice pentru cultivarea smochinelor este climatul mediteranean, cu veri calde şi uscate şi ierni răcoroase şi umede, smochinii sunt suficient de puternici încât să reziste la temperaturi scăzute, sub zero grade Celsius. Există o varietate foarte mare de specii de smochini, iar unii dintre aceştia dau rod şi de mai multe ori într-un an.

 

Smochinele, în istorie

Încă de pe vremea Iliadei şi a Odiseei, şi chiar dinainte de acestea, smochinele sunt bine înrădăcinate în istoria şi mitologia multor civilizaţii importante. De exemplu, romanii ofereau prima recoltă de smochine drept ofrandă zeului Bahus, gest prin care au transformat smochinul într-un arbore sacru. La rândul lor, grecii preţuiau atât de mult smochinele încât unul dintre conducătorii regiunii Attica a interzis chiar exportul de smochine, pentru a nu lăsa aceste fructe să părăsească teritoriul Greciei. Mai mult, locuitorii din Atena se autointitulau „philosykos” sau „prieteni ai smochinei”. Poate nu ştiaţi, însă cobra care a pus capăt vieţii Cleopatrei a fost adusă într-un coş plin cu smochine, trimise drept cadou reginei egiptene.
Potrivit însemnărilor istorice, misionarii spanioli care au ajuns în Lumea Nouă au fost cei care au plantat primii smochini pe teritoriul Misiunii San Diego, iar mai târziu, în secolul 19, alte soiuri au ajuns în California din Turcia.
Smochinii mai sunt cunoscuţi şi drept „arborii sănătăţii”, iar fructele lor erau folosite drept antidot pentru diverse afecţiuni de regele elen Mithriades, care îşi îndemna supuşii să mănânce smochine în fiecare zi, pentru a se menţine sănătoşi.

 

Selectarea şi păstrarea

Ca fructe proaspete, smochinele sunt uşor perisabile, ele putând fi culese cu cel mult două zile înainte de a fi consumate. Dacă aveţi posibilitatea să consumaţi smochine proaspete trebuie să vă uitaţi ca acestea să aibă o culoare intensă, vie, să fie rotunde şi fragede, dar totuşi nu foarte moi. De asemenea, coaja fructelor trebuie să fie fermă şi fără julituri.
Mirosul smochinelor vă poate ajuta şi el să identificaţi prospeţimea şi gustul fructelor. Cele mai bune smochine au un miros uşor dulce şi nu acrişor (cel mai mic iz de acru indică faptul că fructul este trecut, dacă nu chiar stricat).
Smochinele coapte trebuie păstrate în frigider, unde pot sta proaspete pentru cel mult două zile. Deoarece sunt extrem de delicate şi se strică foarte uşor, fructele trebuie aşezate pe o farfurie care a fost în prealabil acoperită cu coală de hârtie sau cu un şerveţel. De asemenea, este indicat ca smochinele să fie acoperite în timpul păstrării, pentru a nu se usca. Dacă aţi cules smochine care sunt coapte doar parţial, acestea trebuie ţinute pe o farfurie, la temperatura camerei, fără să fie expuse direct la soare. Smochinele proaspete pot fi consumate numai câteva zile, iar cele uscate pot fi consumate timp de câteva luni, însă trebuie ţinute la întuneric, într-un loc răcoros sau pe o farfurie în frigider.

 

Beneficii pentru sănătate

Valorile energetice şi nutritive ale smochinelor păreau a fi cunoscute încă din antichitate, când aceste fructe făceau parte din dieta zilnică a atleţilor care se antrenau pentru Jocurile Olimpice. În prezent, nutriţioniştii recomandă smochinele tuturor, dar în special pacienţilor care au carenţă de minerale, porţia zilnică recomandată fiind de cinci fructe pe zi. Potrivit experţilor, un sfert de cană de smochine are un aport de 224 mg de potasiu, 53 mg de calciu şi 1,2 mg de fier - adică un procent important din doza zilnică recomandată. În plus, 250 de grame de smochine confiate mâncate zilnic sunt de mare preţ pentru digestie, oferind organismului o cantitate considerabilă de fibre. Smochinele sunt fructe cu nenumărate beneficii pentru organism: nu conţin grăsimi, colesterol şi sodiu şi sunt ideale pentru orice tip de alimentaţie - fie că este vorba de o dietă bogată în fibre, diete ale diabeticilor, diete fără grăsimi sau fără sare.

 

Utilizări... neaşteptate

Smochinele pot fi folosite în mod eficient drept substitut pentru cafea. Atunci când sunt combinate cu cicoare şi cu alte câteva ingrediente naturale, smochinele capătă un gust plăcut de cafea, însă amestecul nu conţine nici un strop de cafeină sau alte substanţe care ar face rău persoanelor cu intoleranţă la cafeină.
În plus, graţie agentului de umectare pe care îl conţin în mod natural, smochinele pot fi folosite pe post de conservant pentru produsele de panificaţie, pe care le ajută să rămână proaspete şi moi pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ca alimente „multifuncţionale”, smochinele sunt foarte bogate în antioxidanţi, care apără organismul de diverse afecţiuni, combătând totodată apariţia bolilor. Mai mult decât atât, smochinele confiate reprezintă o sursă excelentă de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6 care, împreună cu fitosterolii (lipide ce intră în structura plantelor şi au o compoziţie similară cu a colesterolului) „colaborează” la intensificarea sintezei colesterolului, scăzând astfel nivelurile acestuia din organism.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Smochinele, deliciu şi sănătate.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smochinele, deliciu şi sănătate0.05

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei