Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iul 2010 - Anul XV, nr. 165 (4456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tusea şi strănutul, pericol pentru sănătatea publică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este bine ştiut că tuşitul şi strănutatul sunt unii dintre cei mai aprigi duşmani ai sănătăţii, din cauză că împrăştie microbi peste tot, însă, potrivit unui studiu recent, cele mai multe persoane par să uite de acest „inconvenient”. Un experiment realizat de o echipă din Noua Zeelandă a relevat faptul că una din patru persoane nu îşi acoperă gura atunci când tuşeşte sau strănută în public.

Personalul implicat în campaniile de prevenire a epidemiilor recomandă tuturor celor care prezintă simptome de răceală sau gripă să „blocheze” tusea sau strănutul cu ajutorul unui şerveţel sau, în cel mai rău caz, folosind interiorul cotului (mai precis locul unde antebraţul se uneşte cu braţul). Potrivit rezultatelor experimentului, s-a constatat că doar cinci la sută dintre persoanele analizate au urmat acest sfat. S-a observat, de asemenea, că majoritatea persoanelor îşi folosesc palma pentru a împiedica răspândirea microbilor, însă aceasta nu este o metodă eficientă de blocare a infectării. „Atunci când strănuţi în palmă, virusul ajunge pe mână, apoi atingi clanţa uşii, obiectele de mobilier, biroul şi alte lucruri la care au acces şi alte persoane, iar virusul se transmite foarte uşor în acest fel”, a explicat autorul studiului, profesorul Nick Wilson de la Universitatea Otago din Wellington.

În timpul experimentului, profesorul Wilson şi echipa sa formată din studenţi la medicină au urmărit sute de persoane strănutând şi tuşind. Experimentul s-a desfăşurat într-o gară populată, într-un centru comercial şi într-un spital din Wellington.

Echipa a observat 384 de persoane care strănutau sau tuşeau şi a constatat că 26,7 dintre persoane nu şi-au acoperit gura, una din 30 de persoane a folosit un şerveţel şi doar una din 77 a folosit interiorul cotului, aşa cum recomandă specialiştii.În afară de acestea, echipa a observat mai multe persoane scuipând pe jos după ce au tuşit, chiar şi în incinta spitalului. Profesorul Nick Wilson a declarat că rezultatele dezastruoase ale experimentului sunt surprinzătoare, mai ales prin faptul că studiul a fost efectuat la câteva luni după ce gripa nouă fusese identificată drept o potenţială ameninţare pandemică.

„Rezultatele studiului nostru arată faptul că sfaturile privind igiena, promovate prin diverse campanii, nu au fost recepţionate corect şi nici nu sunt aplicate de către populaţie”, a concluzionat Nick Wilson.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tusea şi strănutul, pericol pentru sănătatea publică.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tusea şi strănutul, pericol pentru sănătatea publică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei