Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eficacitatea arsenicului contra leucemiei, explicată de cercetătorii francezi

Arsenicul, o substanţă utilizată în medicină de peste 3.000 de ani, s-a dovedit a fi deosebit de eficace contra unei forme grave de leucemie, însă misterul acestei eficienţe a fost descifrat abia recent de o echipă de cercetători francezi, informează AFP.

Studiul realizat de echipa coordonată de Hugues de Thé, alcătuită din specialişti provenind de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM), Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) şi Universitatea Paris Diderot, susţinuţi de Liga franceză contra cancerului, a fost publicat marţi, în revista medicală americană Cancer Cell.

Arsenicul, folosit în Grecia Antică pentru a trata tusea, lepra şi sifilisul, este folosit în zilele noastre pentru a trata şi vindeca leucemia acută promielocitică, o formă rară şi deosebit de gravă de leucemie, care afectează toate categoriile de vârstă. În Franţa, sunt diagnosticate circa 100 de cazuri noi în fiecare an.

Dezvoltarea acestui tip de leucemie se caracterizează prin fuziunea unor proteine, PML şi RARA. Proteina de fuziune PML/RARA produce leucemia celulară, fiind numită din acest motiv "oncoproteină".

Uimitoarea eficienţă a trioxidului de arsenic (As2O3) în tratamentul contra acestui tip de leucemie a fost evidenţiată în premieră în China, în anii '90.

Graţie unor studii precedente coordonate de profesorul Hugues de Thé, acest derivat al arsenicului ucide celulele suşă canceroase prin distrugerea proteinei care le produce. Însă mecanismele acestui proces reprezentau până de curând un mare mister.

Cercetătorii francezi au descoperit însă acest mecanism: arsenicul induce un anumit "stres oxidativ" şi favorizează aglutinarea proteinelor PML/RARA, creând legături foarte puternice între ele. Aceste legături favorizează ulterior fixarea peptidei SUMO şi declanşează distrugerea proteinei anormale PML/RARA.

În paralel, arsenicul se fixează el însuşi direct pe această proteină, contribuind la distrugerea ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eficacitatea arsenicului contra leucemiei, explicată de cercetătorii francezi.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eficacitatea arsenicului contra leucemiei, explicată de cercetătorii francezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei