Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Colonoscopia - o investigație salvatoare de vieți

Reprezintă o metodă endoscopică eficientă și sigură în mâini experimentate care permite evaluarea întregului intestin gros de la nivelul rectului până în cec (porțiunea inițială a colonului în care se deversează conținutul intestinului subțire). În prezent, reprezintă investigația cu cea mai mare acuratețe în detecția leziunilor colonice (polipi, cancer, boli inflamatorii, angiodisplazii) și, suplimentar, permite prelevarea de biopsii și intervenții terapeutice.

Colonoscopia se poate realiza cu pacientul sedat sau conștient . Amândouă variante au avantaje și dezavantaje: sedarea crește costurile, rata complicațiilor și perioada de recuperare postprocedură, dar pe de altă parte crește complianța pacienților, rata de intubare a cecului și de detecție a leziunilor de mici dimensiuni. În România, varianta cu sedare este foarte rar folosită în primul rând datorită numărului redus de anesteziști disponibili. În populație există o teamă exagerată indusă de durerile din timpul colonoscopiei, dar informarea corectă a pacientului asupra tehnicii și efectuarea investigației de către un colonoscopist experimentat elimină în mare parte acest disconfort.

Colonoscopia are multiple indicații, dar cel mai frecvent motiv pentru efectuarea procedurii este screeningul și supravegherea cancerului de colon. Acest lucru este extrem de important de perceput de către populație, deoarece cancerul de colon, o afecțiune ușor de prevenit și de tratat în stadiile incipiente, reprezintă încă al doilea tip de cancer și a doua cauză de mortalitate prin cancer în Europa și Statele Unite. OMS recomandă ca toate persoanele de peste 50 de ani, simptomatice sau asimptomatice, să fie evaluate pentru detectarea unui eventual cancer de colon precoce sau a unor leziuni precanceroase (polipi), cea mai fiabilă metodă de evaluare fiind considerată colonoscopia repetată din 10 în 10 ani.

Identificarea unui polip colonic impune recoltarea de biopsie, efectuarea unei colonoscopii complete (dacă nu a fost deja efectuată) și introducerea pacientului într-un program de supraveghere în funcție de rezultatul biopsiei. În general, se recomandă excizia polipilor adenomatoși cu diametrul de peste 0,5cm. La pacienții la care este diagnosticat un cancer de colon rezecabil se recomandă repetarea colonoscopiei în primul an postoperator, apoi anual timp de 2 ani, ulterior frecvența supravegherii fiind în funcție de rezultatul acestor colonoscopii.

Alte persoane care trebuie să efectueze colonoscopie sunt cele cu una sau mai multe rude de gradul I cu cancer de colon, în special dacă ruda a fost diagnosticată la o vârstă sub 50 de ani. De obicei se recomandă efectuarea primei investigații cu 10 ani înainte de vârsta la care a fost diagnosticată persoana afectată.

Există anumite semne/simptome care reprezintă indicii de alarmă (mai ales după 50 de ani) și pentru care se recomandă examen colonoscopic: rectoragii, alternanță diaree-constipație, modificarea recentă a formei scaunului, scăderea inexplicabilă în greutate și anemia.

Trebuie reținut că o colonoscopie efectuată la timp poate evita o intervenție chirurgicală majoră și chiar poate salva viața pacientului.

Dr. Cătălin SFARTI
Medic specialist gastroenterolog
Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi
Tel. 0729290955

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colonoscopia - o investigație salvatoare de vieți.
 Vizualizări articol: 2634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Colonoscopia - o investigație salvatoare de vieți4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei